Вучић: Српски народ предводио антифашистичку борбу

Танјуг
Вучић: Српски народ предводио антифашистичку борбу

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ниједан други народ на простору бивше СФРЈ није тако јасно и гласно рекао “не” фашизму као што су то Срби учинили и предводили антифашистичку борбу.

Вучић је у говору на свечаној академији у Народном позоришту у Београду поводом Дана побједе упозорио на покушаје да се “промијени ток историје, а да жртву прогласе за џелата”.

“Никада мање земаља није обележавало Дан победе. Онда није ни чудо што у нашем региону присуствујемо покушајима потпуног прекрајања историје”, навео је Вучић.

Он је нагласио да је српски народ допринио побједи над злом.

“Траг нечовештва остао је као жива рана у колективном сећању српског народа, немогуће је поменути сва места страдања. Шта је убица чија кама усмрти нерођено дете, шта је систем који људе тера у смрт, преобаћа у другу веру, протерује. То је исконско зло, и да не кријемо, српски страдални народ је био жртва, а невине жртве су свете”, рекао је Вучић.

Он је додао да за Србе Дан побједе значи и крај страдања.

“Срби су плаћали цену државотворног истинкта и сваком будућем Хитлеру наша престоница ће рећи жнеж. Отворено се противити ревизији је света обавеза свих, не смемо да заборавимо, јер ћемо на тај начин пристати на оно против чега смо се борили”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да српски народ неће да пристане на врсту понижења у региону, посебно од оних који су цвијећем дочекивали Хитлерову војску, а сад од Срба хоће да праве џелате и да су Срби криви јер су се супротставили усташама.

“Али Срби неће да ћуте и да им се додворавају. Поносан сам што чувамо мир, али говоримо истину и храбро и достојанствено чувамо сећање”, истакао је Вучић.

Он је додао да се може вријеђати српски народ, али да као предсједник неће дати да неко вријеђа јасеновачке и глинске жртве.

“Бићу још дрскији и безобразнији, пробудио се слободарски дух, а о томе ће учити будућа поколења”, додао је Вучић.

Према његовим ријечима, Срби са посебним пијететом очекују сваке године овај датум.

“Вечерас хоћу да се поклоним сенима свих наших родољуба у свим ослободилачким покретима на простору бивше Југославије, и да се поклоним вама, живим херојима и да вам кажем велико хвала за све што сте учинили. За нас је 9. мај дан победе, симбол наде, дан тријумфа добра над злом, победа жртве над џелатом. Живела Српска и Србија, нека је вечан српски народ”, поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана