Vučić: Srpski narod predvodio antifašističku borbu

Tanjug
Vučić: Srpski narod predvodio antifašističku borbu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nijedan drugi narod na prostoru bivše SFRJ nije tako jasno i glasno rekao “ne” fašizmu kao što su to Srbi učinili i predvodili antifašističku borbu.

Vučić je u govoru na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Dana pobjede upozorio na pokušaje da se “promijeni tok istorije, a da žrtvu proglase za dželata”.

“Nikada manje zemalja nije obeležavalo Dan pobede. Onda nije ni čudo što u našem regionu prisustvujemo pokušajima potpunog prekrajanja istorije”, naveo je Vučić.

On je naglasio da je srpski narod doprinio pobjedi nad zlom.

“Trag nečoveštva ostao je kao živa rana u kolektivnom sećanju srpskog naroda, nemoguće je pomenuti sva mesta stradanja. Šta je ubica čija kama usmrti nerođeno dete, šta je sistem koji ljude tera u smrt, preobaća u drugu veru, proteruje. To je iskonsko zlo, i da ne krijemo, srpski stradalni narod je bio žrtva, a nevine žrtve su svete”, rekao je Vučić.

On je dodao da za Srbe Dan pobjede znači i kraj stradanja.

“Srbi su plaćali cenu državotvornog istinkta i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći žnež. Otvoreno se protiviti reviziji je sveta obaveza svih, ne smemo da zaboravimo, jer ćemo na taj način pristati na ono protiv čega smo se borili”, istakao je Vučić.

On je naglasio da srpski narod neće da pristane na vrstu poniženja u regionu, posebno od onih koji su cvijećem dočekivali Hitlerovu vojsku, a sad od Srba hoće da prave dželate i da su Srbi krivi jer su se suprotstavili ustašama.

“Ali Srbi neće da ćute i da im se dodvoravaju. Ponosan sam što čuvamo mir, ali govorimo istinu i hrabro i dostojanstveno čuvamo sećanje”, istakao je Vučić.

On je dodao da se može vrijeđati srpski narod, ali da kao predsjednik neće dati da neko vrijeđa jasenovačke i glinske žrtve.

“Biću još drskiji i bezobrazniji, probudio se slobodarski duh, a o tome će učiti buduća pokolenja”, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbi sa posebnim pijetetom očekuju svake godine ovaj datum.

“Večeras hoću da se poklonim senima svih naših rodoljuba u svim oslobodilačkim pokretima na prostoru bivše Jugoslavije, i da se poklonim vama, živim herojima i da vam kažem veliko hvala za sve što ste učinili. Za nas je 9. maj dan pobede, simbol nade, dan trijumfa dobra nad zlom, pobeda žrtve nad dželatom. Živela Srpska i Srbija, neka je večan srpski narod”, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana