Вучић: Србија за равноправан приступ вакцинама

Срна
Вучић: Србија за равноправан приступ вакцинама

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да се Србија залаже за универзалан и равноправан приступ вакцинама и терапији за лијечење вируса корона као водећем глобалном приоритету.

Он је, у обраћању путем видео-линка на специјалном засједању Генералне скупштине УН посвећеном борби против вируса корона, нагласио да је Србија, као правни насљедник Југославије и поносни оснивач организације УН истрајно посвећена Повељи УН и мултилатерализму као принципу на којем се темеље УН.

“Пандемија ковида 19 снажно потврђује потребу и неопходност постојања и јачања улоге УН и њихових специјализованих агенција и организација, попут Светске здравствене организације. Оне имају незаменљиву улогу у организованом одговору на новонастале изазове”, рекао је Вучић, преноси РТС.

Он је констатовао да велику наду у просперитет човјечанства, даје чињеница да је 150 земаља чланица, без иједног гласа против, прихватило и изгласало неопходност и хитност одржавања данашњег скупа и додао да Србија као земља кандидат за придруживање ЕУ подржава приступ Брисела да се мора наставити са заједничким радом у оквиру система УН у борби против пандемије и њених посљедица.

Вучић је изразио наду да ће “Ковакс” до краја 2021. године широм свијета испоручити двије милијарде доза сигурних и ефикасних вакцина, водећи се хуманистичким и неселективним принципима.

Он је захвалио пријатељским земљама за помоћ током пандемије, додајући да је и Србија, такође, показала солидарност и пружила помоћ неким земљама, што ће наставити да чини.

Вучић је поручио да се Србија придружује позиву за глобални прекид ватре.

“Надам се да смо се током ове пандемије подсетили колико је важан сваки људски живот и да морамо да урадимо све што је у нашој моћи да би се спречило да се изгуби још живота и да би се спречила људска патња”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана