Vučić: Srbija za ravnopravan pristup vakcinama

Srna
Vučić: Srbija za ravnopravan pristup vakcinama

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za liječenje virusa korona kao vodećem globalnom prioritetu.

On je, u obraćanju putem video-linka na specijalnom zasjedanju Generalne skupštine UN posvećenom borbi protiv virusa korona, naglasio da je Srbija, kao pravni nasljednik Jugoslavije i ponosni osnivač organizacije UN istrajno posvećena Povelji UN i multilateralizmu kao principu na kojem se temelje UN.

“Pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge UN i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije. One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove”, rekao je Vučić, prenosi RTS.

On je konstatovao da veliku nadu u prosperitet čovječanstva, daje činjenica da je 150 zemalja članica, bez ijednog glasa protiv, prihvatilo i izglasalo neophodnost i hitnost održavanja današnjeg skupa i dodao da Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje EU podržava pristup Brisela da se mora nastaviti sa zajedničkim radom u okviru sistema UN u borbi protiv pandemije i njenih posljedica.

Vučić je izrazio nadu da će “Kovaks” do kraja 2021. godine širom svijeta isporučiti dvije milijarde doza sigurnih i efikasnih vakcina, vodeći se humanističkim i neselektivnim principima.

On je zahvalio prijateljskim zemljama za pomoć tokom pandemije, dodajući da je i Srbija, takođe, pokazala solidarnost i pružila pomoć nekim zemljama, što će nastaviti da čini.

Vučić je poručio da se Srbija pridružuje pozivu za globalni prekid vatre.

“Nadam se da smo se tokom ove pandemije podsetili koliko je važan svaki ljudski život i da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da bi se sprečilo da se izgubi još života i da bi se sprečila ljudska patnja”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana