Вучић: Србија остаје војно неутрална, не може да се пореди са Јерменијом

Tanjug
Foto: Arhiva

ЊУЈОРК- Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Њујорку да Србија може да се ослони само на себе, да ће остати војно неутрална и да упоређивање са ситуацијом у Јерменији нема основа.

"Интересантно је како различите закључке извлаче Хрвати и лажни десничари у Србији. Имате преваранте у Србији који кажу: погледајте каква сличност са ситуацијом у Јерменији и Србији - погледајте о каквим је тобоже патриотама реч. Прво морате да имате у виду да Србија није члан ОДКБ-а. Србија није члан ни ОДКБ ни НАТО-а. Ми не припадамо ниједном војном пакту, ми смо војно неутрални, Јерменија припада ОДКБ-у дакле руској војној групацији, и у последње време кренула је да напушта ОДКБ, не учествује у вежбама, прави вежбе са Американцима", рекао је предсједник новинарима у Њујорку. 
    
Вучић је рекао да Србија има право да вјежбе и сарадњу остварује са ким год хоће, јер је неутрална, а Јерменија није била неутрална, али је напуштала своје позиције пријатељства и блискости са Русијом.
    
"Што се нас тиче, ми смо војно неутрални, неће ми одређивати ни Руси ни Американци, ни Немци, нити било ко други на свету са ким ћемо ми да имамо вежбе и шта ћемо да радимо. А зашто? Зато што ја знам да ми можемо да се ослонимо само на себе, и као што нисам спреман да слушам празне приче и бесмислене аргументе оних који су само за Запад па ће рећи да су Руси нас напустили и напустили територију КиМ нико не зна како и зашто, што је тачно, и ни дан данас не знамо тачан разлог зашто су то урадили и зашто смо у том тренутку остављени сами, али такође неће да чују и прихвате аргумент - па ипак нас нису Руси бомбардовали и нису они извршили агресију на нашу земљу већ ових 19 најмоћнијих тобож демократских. Тако демократски да су срушили и повељу УН и Међународно јавно право и све друго", рекао је предсједник. 
    
Позиција Србије, додао је предсједник, иако је мала земља остаје неутрална и настављају се разговори са свима, сарадња са свима - Русима, Американцима, са кинеским пријатељима.
    
"Са свима. Не можемо да рачунамо ни на кога осим на себе и зато нам треба што снажнија војска, зато нам је потребна јача војска и јача српска економија и ЕXПО и неко ко ће објективно да сагледава ствари, а мислим да то радим, а не навијачи за једну или другу страну", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана