Vučić: Srbija ostaje vojno neutralna, ne može da se poredi sa Jermenijom

Tanjug
Foto: Arhiva

NjUJORK- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da Srbija može da se osloni samo na sebe, da će ostati vojno neutralna i da upoređivanje sa situacijom u Jermeniji nema osnova.

"Interesantno je kako različite zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Imate prevarante u Srbiji koji kažu: pogledajte kakva sličnost sa situacijom u Jermeniji i Srbiji - pogledajte o kakvim je tobože patriotama reč. Prvo morate da imate u vidu da Srbija nije član ODKB-a. Srbija nije član ni ODKB ni NATO-a. Mi ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni, Jermenija pripada ODKB-u dakle ruskoj vojnoj grupaciji, i u poslednje vreme krenula je da napušta ODKB, ne učestvuje u vežbama, pravi vežbe sa Amerikancima", rekao je predsjednik novinarima u Njujorku. 
    
Vučić je rekao da Srbija ima pravo da vježbe i saradnju ostvaruje sa kim god hoće, jer je neutralna, a Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije prijateljstva i bliskosti sa Rusijom.
    
"Što se nas tiče, mi smo vojno neutralni, neće mi određivati ni Rusi ni Amerikanci, ni Nemci, niti bilo ko drugi na svetu sa kim ćemo mi da imamo vežbe i šta ćemo da radimo. A zašto? Zato što ja znam da mi možemo da se oslonimo samo na sebe, i kao što nisam spreman da slušam prazne priče i besmislene argumente onih koji su samo za Zapad pa će reći da su Rusi nas napustili i napustili teritoriju KiM niko ne zna kako i zašto, što je tačno, i ni dan danas ne znamo tačan razlog zašto su to uradili i zašto smo u tom trenutku ostavljeni sami, ali takođe neće da čuju i prihvate argument - pa ipak nas nisu Rusi bombardovali i nisu oni izvršili agresiju na našu zemlju već ovih 19 najmoćnijih tobož demokratskih. Tako demokratski da su srušili i povelju UN i Međunarodno javno pravo i sve drugo", rekao je predsjednik. 
    
Pozicija Srbije, dodao je predsjednik, iako je mala zemlja ostaje neutralna i nastavljaju se razgovori sa svima, saradnja sa svima - Rusima, Amerikancima, sa kineskim prijateljima.
    
"Sa svima. Ne možemo da računamo ni na koga osim na sebe i zato nam treba što snažnija vojska, zato nam je potrebna jača vojska i jača srpska ekonomija i EXPO i neko ko će objektivno da sagledava stvari, a mislim da to radim, a ne navijači za jednu ili drugu stranu", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana