Вучић: Смањити број посланика

Срна
Вучић: Смањити број посланика

Београд - Предсједник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у оквиру политичких реформи бити смањен број посланика у Скупштини Србије са садашњих 250 на 125 до 150.

Вучић је навео да ће политичке реформе обухватити и питање изборних закона, како би се очувао демократски систем.

Он је нагласио да Скупштина и Влада морају да постану мјеста на којима се неће штитити привилеговани, него ће посланици и министри да штите свој народ.

Вучић је на свечаној сједници Владе у Лазаревцу подсјетио на то да Чешка, која има више од 10 милиона становника, има 50 народних посланика мање него Србија, а да Белгија са више од 10 милиона становника има 150 посланика.

Премијер Србије оцијенио да је Србија на путу да постане успјешна земља и навео да ће знак да су актуелне реформе успјеле бити ако сљедеће године Србија буде имала дефицит мањи од 3,5 одсто бруто домаћег производа.

“Ако у 2016. буде остварен и раст од два или 2,5 одсто, Србија ће бити једна од успешнијих европских земаља. Ми смо на добром путу да постанемо успешна земља. За такву Србију смо се борили, а за богатију ћемо се тек борити”, навео је Вучић.

Он је оцијенио да је Влада Србије показала на међународном плану, и ријечима и дјелима, да је у стању да обезбиједи поштовање за Србију, а да је заузела јасну позицију на европском путу уз поштовање и очувања традиционално добрих односа и са Руском Федерацијом.

“Србија је заузела своју јасну позицију, иако су многи говорили да је њена позиција неодржива, а то је позиција на европском путу, уз поштовање, одржање и очување традиционално пријатељских веза са Руском Федерацијом и у тренуцима када Русија на мали број савезника у свету може да рачуна. На међународном плану и речима и делима показујемо да смо у стању да обезбедимо поштовање за Србију”, рекао је Вучић.

Он каже да Србија никада није била уваженија и поштованија и на Западу и у Европи, на Истоку и у Кини, у арапским земљама, Израелу, него данас и истакао да је уз министра спољних послова Ивицу Дачића имао више међународних посјета него иједна влада у посљедњих 60 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана