Вучић: Следе разговори за гас, све нас ово скупо кошта

Танјуг
Вучић: Следе разговори за гас, све нас ово скупо кошта

БЕОГРАД - Предсjедник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће, будући да слиједе преговори са руском страном око цијене гаса, уговор Србије са Русијом о испоруци тог енергента бити бољи од свих које имају европске земље, али да то свакако неће бити бесплатно нити ће цијена бити као до сада.

Вучић је рекао и да Србију много кошта што није увела санкције Русији, али би је коштало и када би то учинила, а коштало би нас и нашег принципа, те је поручио да је на нама да се понашамо у складу са међународним јавним правом и штитимо своју земљу.

“Чека нас разговор са руском страном око цена гаса. Слушао сам како није потписан уговор са Русима због избора, што нема смисла. А, какав год уговор да потпишемо, биће много бољи од свих које плаћају европске земље, али то свакако неће бити бесплатно или као до сада”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је појаснио да је Србија до сада имала цијену гаса везану за цијену нафте, која је до скора била јефтина.

“Да имамо само нафтну формулу, сада када је нафта поскупела, плаћали бисмо између 450 и 619 долара на 1.000 кубних метара гаса. Све што се збива утиче и на цену и на количину гаса”, рекао је Вучић.

Указао је да цијена нафте разара све, јер доприноси инфлацији и цијени производње свега, па, примјера ради, сваки пољопривредни поризвођач мора у цијену производње да урачуна и цијену нафте.

Додао је да је држава одричући се дјела акциза сама “склонила”, прихватила да има мање приходе, да би цијена нафте бил апристојна, иако, констатује, ни тако није пристојна.

“Цео свет се мења. Ми не живимо ван света. Ми боље пролазимо него други, никоме нисмо искључили грејање, никоме рекли да неће бити гаса, бензина, шећера, пшенице, кукуруза, али нису нормалне цене пшенице ни кукуруза”, констатовао је Вучић.

Навео је и да би он постао “светски број један” да уведе санкције Русији, био би, каже, слављен у медијима као највећи демократа на свијету, иако је то јуче био ауторитаран. На питање колико нас коштало увођење санкције Русији, Вучић је одговорио - све нас кошта.

“Све нас кошта, кошта нас много то што нисмо увели санкције, више него што мислите… Да не уводимо, коштало би нас нашег принципа, јер сами знамо да је то неморално и да не доноси резултат”, рекао је Вучић.

Подсјетио је да је Русија увијек од 2001. године подржавала Србију, територијални интегритет наше земље, 2015. године спријечила британску резолуцију у УН.

“Наше је да се понашамо у складу са међународним јавним правом, да поштујемо приницпе и будемо макар једина земља једна од малог броја земаља која тиме може да похвали”, рекао је Вучић.

“Све нас кошта, све нас скупо, скупо кошта, са свих страна, али морамо на дневном нивоу различите одлуке да доносимо, да се бринемо за грађане, то је најважније”, рекао је Вучић.

Додао је и да је поносан што чувамо нормалност земље, и замолио све да спустимо емоције и да чувамо земљу.

Свима који би, каже, да Србија укине летове ка Русији, поручио је да наша земља то не чини због профита, јер ту зараде и нема.

“Не држимо летове због тога. Полетео нам је авион, опет је била дојава кад је авион био изнац Словачке, али је пилот наставио, јер знамо да је дојава лажна. Дојаве долазе из једне европске земље и из Украјине и то раде стално. Немат у профита, ово држимо из приницпа, да покажемо да смо слободна и слободарска земља која сама доноси одлуке”, рекао је Вучић.

Свима којима говоре да су нам због тога “крваве руке”, поручио је: “Срам вас било”.

“Нама 1999.године нико није помагао, а 19 најмоћнијих нас је напало… Да нисте укинули летове ка Америци, Лондону, Берлину… Бас вас је било брига што тада што један народ страда…”, рекао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана