Vučić: Slede razgovori za gas, sve nas ovo skupo košta

Tanjug
Vučić: Slede razgovori za gas, sve nas ovo skupo košta

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će, budući da slijede pregovori sa ruskom stranom oko cijene gasa, ugovor Srbije sa Rusijom o isporuci tog energenta biti bolji od svih koje imaju evropske zemlje, ali da to svakako neće biti besplatno niti će cijena biti kao do sada.

Vučić je rekao i da Srbiju mnogo košta što nije uvela sankcije Rusiji, ali bi je koštalo i kada bi to učinila, a koštalo bi nas i našeg principa, te je poručio da je na nama da se ponašamo u skladu sa međunarodnim javnim pravom i štitimo svoju zemlju.

“Čeka nas razgovor sa ruskom stranom oko cena gasa. Slušao sam kako nije potpisan ugovor sa Rusima zbog izbora, što nema smisla. A, kakav god ugovor da potpišemo, biće mnogo bolji od svih koje plaćaju evropske zemlje, ali to svakako neće biti besplatno ili kao do sada”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je pojasnio da je Srbija do sada imala cijenu gasa vezanu za cijenu nafte, koja je do skora bila jeftina.

“Da imamo samo naftnu formulu, sada kada je nafta poskupela, plaćali bismo između 450 i 619 dolara na 1.000 kubnih metara gasa. Sve što se zbiva utiče i na cenu i na količinu gasa”, rekao je Vučić.

Ukazao je da cijena nafte razara sve, jer doprinosi inflaciji i cijeni proizvodnje svega, pa, primjera radi, svaki poljoprivredni porizvođač mora u cijenu proizvodnje da uračuna i cijenu nafte.

Dodao je da je država odričući se djela akciza sama “sklonila”, prihvatila da ima manje prihode, da bi cijena nafte bil apristojna, iako, konstatuje, ni tako nije pristojna.

“Ceo svet se menja. Mi ne živimo van sveta. Mi bolje prolazimo nego drugi, nikome nismo isključili grejanje, nikome rekli da neće biti gasa, benzina, šećera, pšenice, kukuruza, ali nisu normalne cene pšenice ni kukuruza”, konstatovao je Vučić.

Naveo je i da bi on postao “svetski broj jedan” da uvede sankcije Rusiji, bio bi, kaže, slavljen u medijima kao najveći demokrata na svijetu, iako je to juče bio autoritaran. Na pitanje koliko nas koštalo uvođenje sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio - sve nas košta.

“Sve nas košta, košta nas mnogo to što nismo uveli sankcije, više nego što mislite… Da ne uvodimo, koštalo bi nas našeg principa, jer sami znamo da je to nemoralno i da ne donosi rezultat”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da je Rusija uvijek od 2001. godine podržavala Srbiju, teritorijalni integritet naše zemlje, 2015. godine spriječila britansku rezoluciju u UN.

“Naše je da se ponašamo u skladu sa međunarodnim javnim pravom, da poštujemo prinicpe i budemo makar jedina zemlja jedna od malog broja zemalja koja time može da pohvali”, rekao je Vučić.

“Sve nas košta, sve nas skupo, skupo košta, sa svih strana, ali moramo na dnevnom nivou različite odluke da donosimo, da se brinemo za građane, to je najvažnije”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je ponosan što čuvamo normalnost zemlje, i zamolio sve da spustimo emocije i da čuvamo zemlju.

Svima koji bi, kaže, da Srbija ukine letove ka Rusiji, poručio je da naša zemlja to ne čini zbog profita, jer tu zarade i nema.

“Ne držimo letove zbog toga. Poleteo nam je avion, opet je bila dojava kad je avion bio iznac Slovačke, ali je pilot nastavio, jer znamo da je dojava lažna. Dojave dolaze iz jedne evropske zemlje i iz Ukrajine i to rade stalno. Nemat u profita, ovo držimo iz prinicpa, da pokažemo da smo slobodna i slobodarska zemlja koja sama donosi odluke”, rekao je Vučić.

Svima kojima govore da su nam zbog toga “krvave ruke”, poručio je: “Sram vas bilo”.

“Nama 1999.godine niko nije pomagao, a 19 najmoćnijih nas je napalo… Da niste ukinuli letove ka Americi, Londonu, Berlinu… Bas vas je bilo briga što tada što jedan narod strada…”, rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana