Вучић се састао са Борелом и Лајчаком

Танјуг
Foto: Инстаграм/buducnostsrbijeav

БРИСЕЛ- Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Јосепом Борелом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу послије више од годину дана.

Састанак је почео око 10 сати.

Претходно, Борел и Лајчак су разговарали са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, а након њиховог састанка са Вучићем требало би, како је планирано, да услиједи заједнички састанак.

Лајчак је и јуче послије подне, одвојено разговарао са Вучићем и Куртијем, у циљу припрема за данашњи наставак дијалога, а послије тих сусрета рекао да од данашњег састанка са премијером Косова Аљбином Куртијем и предсједником Србије Александром Вучићем очекује договор, али не и коначни.

"Састао сам се са Куртијем и Вучићем одвојено, да разговарамо о агенди и да их припремимо за сутрашњи састанак. Очекујемо договор сутра, не коначан наравно, било би јако наивно томе се надати", рекао је Лајчак.

Навео је да ће се данас разговарати о томе како постићи будући споразум и како доћи до нормализације односа између двије стране.

Предсједник Вучић је јуче рекао да ће данашњи разговори бити тешки, јер нема сагласности са Приштином готово ни по једном питању, али да ће Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

У више наврата предсједник Србије био је јасан, поручући да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.

Вучић је јуче разговарао и са генералним секретаром НАТО Јенском Столтенбергом.

Такође, разговарао је одвојено и са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Са предсједником у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана