Вучић:Земље Квинте да хитно спроведу мере које би гарантовале сигурност Срба

Танјуг
Вучић:Земље Квинте да хитно спроведу мере које би гарантовале сигурност Срба

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић затражио је данас од земаља Квинте, "које имају највећи утицај на Приштину", да "хитно донесу и спроведу одређене мере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ, што је предуслов за сваки даљи разговор са представницима привремених институција у Приштини".

Вучић се састао данас са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Њемачке, као и са шефом делегације Европске уније и том приликом нагласио да Аљбин Курти мора да повуче своје специјалне јединице, јер Срби никада неће прихватити његову окупацију.

-Надам се да ћете успети да уразумите Куртија да повуче своје снаге и личне градоначелнике са Севера - рекао је Вучић на састанку, на којем је, како је саопштила прес служба предсједника Србије, једина тема разговора била најновија ескалација насиља на КиМ.

Изразио је велико незадовољство и снажну забринутост због чињенице да један дио међународне заједнице наставља да толерише једностране потезе Приштине, који доводе до насиља над српском заједницом, што за посљедицу има све мањи број опција које би могле да доведу до трајног мира и стабилности у региону.

Вучић је упознао саговорнике са истинитом хронологијом догађаја током јучерашњег дана у којем је повређен велики број припадника српске заједнице, која се окупила како би исказала незадовољство због упада нелегалних Куртијевих снага у српске зграде, али и због пољуљаног повјерења у КФОР који, упркос датим гаранцијама, није заштитио Србе и није спријечио нелегално и насилно преузимање општина.

Подсјетио је да је благовремено и упорно упозоравао на овакав развој ситуације, као и на посљедице до којих може да доведе некажњено понашање институција у Приштини, која не само да не испуњава преузете обавезе, већ редовно повлачи једностране насилне потезе против српске заједнице на Косову и Метохији, уз бројне и честе инциденте, који за посљедицу имају рањавање, пребијање, малтретирање и отворену дискриминацију Срба.

Предсједник је поручио да је крајње вријеме да дио међународне заједнице напокон оштро, јасно и недвосмислено реагује на политику приштинских институција и да заштити Србе од све јачих притисака и бруталног насиља које се врши наочиглед свих механизама, чија улога, између осталог, јесте да ту заједницу заштити.

Вучић је изразио жаљење због повријеђених војника КФОР-а, али је истакао да је много већи број Срба повријеђен, да је против њих коришћено ватрено оружје и велика физичка сила, иако су од почетка пружали ненасилан отпор.

Вучић је додао да је у тренутној ситуацији очување мира од кључног значаја, али и да је најважнија безбједност српске заједнице на Косову и Метохији, као и да у том смислу очекује да земље Квинте, које имају највећи утицај на Приштину, хитно донесу и спроведу одређене мјере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ, што је предуслов за сваки даљи разговор са представницима привремених институција у Приштини.

Он је нагласио да ће Србија наставити комуникацију са представницима НАТО/КФОР у најбољој вјери да се сачува мир и стабилност. Амбасадори Квинте и шеф делегације ЕУ у Србији изразили су забринутост због ескалације насиља и напада на КФОР војнике. Они су затражили повратак дијалогу у циљу проналажења политичког излаза из ситуације, наводи се у саопштењу.

Упознао Боцан-Харченка о ескалацији насиља над Србима на КиМ

Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Русије Александар Боцан-Харченком о најновијој ескалацији насиља над српском заједницом на Косову и Метохији, обавијестио га о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и „подмукле дискриминације Срба“, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смијеру.

Вучић је додао да такво понашање има за циљ подизање тензија у цијелом региону, због чега је захтијевао хитно повлачење Куртијевих специјалних јединица и реакцију међународне заједнице која би гарантовала безбједност Срба на КиМ, саопштила је прес служба предсједника Србије.

Током састанка, Вучић је истакао да Србија, упркос најбруталнијем кршењу свих међународних споразума, наставља да води одговорну политику мира и стабилности и поновио захвалност на принципијелном ставу и подршци Руске Федерације суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Боцан-Харченко је истакао да званична Москва прати сва догађања и да ће пренијети све информације које су му данас предочене. Он је истакао да Русија разумије сву деликатност ситуације и да примјећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне посљедице.

-Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у цијелом региону - рекао је Боцан-Харченко.

Апел Кини

Предсједник Србије апеловао је данас на Кину да својим огромним међународним угледом утиче на међународну заједницу како би се постигао хитан прекид насиља над Србима и осигурали мир и безбједност на КиМ.

Вучић је послије састанка с амбасадорком Кине у Србији на Инстаграму објавио да је замолио амбасадорку Чен Бо да руководству Народне Републике Кине пренесе озбиљну забринутост Србије по питању опстанка и безбједности Срба на КиМ.

-Апеловао сам на пријатеље из Кине да својим огромним међународним угледом утичу на међународну заједницу како би се постигао хитан прекид насиља над Србима и осигурали мир и безбедност на КиМ - написао је Вучић послије састанка са Чен Бо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана