Vučić:Zemlje Kvinte da hitno sprovedu mere koje bi garantovale sigurnost Srba

Tanjug
Vučić:Zemlje Kvinte da hitno sprovedu mere koje bi garantovale sigurnost Srba

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od zemalja Kvinte, "koje imaju najveći uticaj na Prištinu", da "hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini".

Vučić se sastao danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije i tom prilikom naglasio da Aljbin Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju.

-Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa - rekao je Vučić na sastanku, na kojem je, kako je saopštila pres služba predsjednika Srbije, jedina tema razgovora bila najnovija eskalacija nasilja na KiM.

Izrazio je veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da jedan dio međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posljedicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Vučić je upoznao sagovornike sa istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih Kurtijevih snaga u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog povjerenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije spriječio nelegalno i nasilno preuzimanje opština.

Podsjetio je da je blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posljedice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, uz brojne i česte incidente, koji za posljedicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.

Predsjednik je poručio da je krajnje vrijeme da dio međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti.

Vučić je izrazio žaljenje zbog povrijeđenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povrijeđen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija bezbjednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mjere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

On je naglasio da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR u najboljoj vjeri da se sačuva mir i stabilnost. Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije, navodi se u saopštenju.

Upoznao Bocan-Harčenka o eskalaciji nasilja nad Srbima na KiM

Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandar Bocan-Harčenkom o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, obavijestio ga o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i „podmukle diskriminacije Srba“, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smijeru.

Vučić je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u cijelom regionu, zbog čega je zahtijevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbjednost Srba na KiM, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Tokom sastanka, Vučić je istakao da Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti i ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Bocan-Harčenko je istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i da će prenijeti sve informacije koje su mu danas predočene. On je istakao da Rusija razumije svu delikatnost situacije i da primjećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posljedice.

-Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u cijelom regionu - rekao je Bocan-Harčenko.

Apel Kini

Predsjednik Srbije apelovao je danas na Kinu da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbjednost na KiM.

Vučić je poslije sastanka s ambasadorkom Kine u Srbiji na Instagramu objavio da je zamolio ambasadorku Čen Bo da rukovodstvu Narodne Republike Kine prenese ozbiljnu zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbjednosti Srba na KiM.

-Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM - napisao je Vučić poslije sastanka sa Čen Bo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana