Вучић: Разговор са Бошњацима од историјског знацаја

Танјуг
Вучић: Разговор са Бошњацима од историјског знацаја

ИСТАНБУЛ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у љековитом дијалогу са Сарајевом, као и да са Хрватском треба да развијамо рационалне односе засноване на заједничким интересима.

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен предсједник Александар Вучић не треба да шаљу вакцине или жито у Босну и Херцеговину, нити да говоре лијепе речи, већ да очекује да престане са прогоном браниоца, Вучић је за тв Пинк из Истанбула рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и дјеца и стари.

Вучић је оцијенио да Изетбеговић није у праву, и да је и о односимам поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохрцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вуцић је оцијенио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то

желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, којих је у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указује и да Србија не зели да мијења границе, али хоће да сарађује и са Срајевом и са Републиком Српском као дијелом БиХ.

“Желимо добре и пријатељске односе да Босњацима али не замерајте сто волило РС, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар.... Ја хоћу аутопут до Сарајева да би Боснаци стигнли и до Београда и до сатрајева, да буду једналко близу.

То је политика будуцности”, поручио је Вучић.

Они који живе у Србији постоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслијеђе у историји са Сарајевом, али је сустина у дијалогу.

“Морамо разумети бол Босњака, али они Срба, и претходних и последњих ратова, да се боље разумемо”, истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље одоносе у будућности, не засноване на љубавио, већ рационалне и засноване на заједницким интересима.

Каже и да се заборавља сарадња са Сјеверном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размјена са Мајдарском, Бугарском, Турском...

 

Вучић: Ђукановић види будућност Црне Горе у нестанку Срба

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да одлично разумије поруке које су упућене из Загреба и да оне само потврђују да Србија нешто одлично ради, када у региону морају толико пажње да јој посвете.

“Да сам неписмен и да не разумем језик, разумео бих те поруке, свако би разумео. Али, садржајем нисам фасциниран. То говори - ми немамо паметнија посла, очигледно да Србија нешто много добро ради, када морамо толико пажње да јој посвећујемо”, рекао је Вучић за ТВ Пинк, коментаришући поруке са заједничке прес конференције предсједника Хрватске и Црне Горе јуче у Загребу.

Вучић је рекао да он и Мило Ђукановић будућност региона виде другачије.

“Он убудућност своје земље види у асимилацији и нестанку српског становништва, ја у поштовању права свих да буду своји на своме. Они би желео своју земљу да гради, тако да не буде Срба, или да бар у почетку немају политичка права. Онда да им узму цркву, па затим право да се називају Срби”, рекао је Вучић.

Како каже ,у Црној Гори су смислили трик за попис, тако што би направили посебан одјељак - националност, да би, каже, сви рекли да су Црногорци, док би посебан дио била - етничка група.

“Не знам како су правили дистинкцију, зна се ко су припадници националних мањина, а ко етничка група. У Црној Гори би да сведу Србе на етничку групу “, указао је Вучић.,

Вучић је поручио да нема ништа лично ни против кога у региону, али да има против политике чији је основ нестанак Срба, уз тобоже причу да се суочавају са проблемима са Србијом, као хегемоном.

“Могу поново да поручим - ништа нас туђе не интересује, осим елементарних права на опстанак, живот Срба, што ми обезбеђујемо другима”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана