Vučić: Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog znacaja

Tanjug
Vučić: Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog znacaja

ISTANBUL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u ljekovitom dijalogu sa Sarajevom, kao i da sa Hrvatskom treba da razvijamo racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu, niti da govore lijepe reči, već da očekuje da prestane sa progonom branioca, Vučić je za tv Pink iz Istanbula rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i djeca i stari.

Vučić je ocijenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosimam povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

On je apelovao na naše pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo.

Vucić je ocijenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to

žele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne zeli da mijenja granice, ali hoće da sarađuje i sa Srajevom i sa Republikom Srpskom kao dijelom BiH.

“Želimo dobre i prijateljske odnose da Bosnjacima ali ne zamerajte sto volilo RS, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar.... Ja hoću autoput do Sarajeva da bi Bosnaci stignli i do Beograda i do satrajeva, da budu jednalko blizu.

To je politika buducnosti”, poručio je Vučić.

Oni koji žive u Srbiji postovaće Srbiju, a neka vole Sarajevo kao i u Banjaluci Beograd.

Napominje i da imamo teško naslijeđe u istoriji sa Sarajevom, ali je sustina u dijalogu.

“Moramo razumeti bol Bosnjaka, ali oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo”, istakao je.

Takođe, sa Hrvatskom moramo imati bolje odonose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavio, već racionalne i zasnovane na zajednickim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Sjevernom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmjena sa Majdarskom, Bugarskom, Turskom...

 

Vučić: Đukanović vidi budućnost Crne Gore u nestanku Srba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da odlično razumije poruke koje su upućene iz Zagreba i da one samo potvrđuju da Srbija nešto odlično radi, kada u regionu moraju toliko pažnje da joj posvete.

“Da sam nepismen i da ne razumem jezik, razumeo bih te poruke, svako bi razumeo. Ali, sadržajem nisam fasciniran. To govori - mi nemamo pametnija posla, očigledno da Srbija nešto mnogo dobro radi, kada moramo toliko pažnje da joj posvećujemo”, rekao je Vučić za TV Pink, komentarišući poruke sa zajedničke pres konferencije predsjednika Hrvatske i Crne Gore juče u Zagrebu.

Vučić je rekao da on i Milo Đukanović budućnost regiona vide drugačije.

“On ubudućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi želeo svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi”, rekao je Vučić.

Kako kaže ,u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odjeljak - nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban dio bila - etnička grupa.

“Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da svedu Srbe na etničku grupu “, ukazao je Vučić.,

Vučić je poručio da nema ništa lično ni protiv koga u regionu, ali da ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.

“Mogu ponovo da poručim - ništa nas tuđe ne interesuje, osim elementarnih prava na opstanak, život Srba, što mi obezbeđujemo drugima”, rekao je Vučić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana