Вучић: Путовање у Албанију и Сјеверну Македонију уз личну карту

Срна
Вучић: Путовање у Албанију и Сјеверну Македонију уз личну карту

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније Зоран Заев и и Албаније Еди Рама договорили су на трилатералном састанку у Охриду увођење система који би омогућио путовање између земаља само са личним картама, заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура, те скраћење времена за камионе на границама.

Вучић је рекао да је гранични прелаз Прешево сада један од најважнијих прелаза заједно са Батровцима, Градином и Хоргошем.

Он је додао да је са Заевом и Рамом договорено да фитосантарне и ветеринарске инспекције раде 24 часа дневно, што ће троструко убрзати прелаз камиона са робом.

Вучић сматра да је ово добар договор за грађане Србије и да се не плаши притисака који ће због тога услиједити.

“Нема аргумената за напад на ово, радиће се зато изнутра, из региона, на другачије начине, уз различита политичка оправдања, на пример, да Србија није признала Косово и друге. Нас тројица смо разговарали и врло смо одлучни да гурамо оно што је добро за наше грађане”, рекао је Вучић за РТС.

Према његовим ријечима, овај договори довешће до невјероватног смањења оперативних трошкова, креираће инвестициони амбијент, те користити и многим њемачким и страним компанијама.

Када је ријеч о предстојећем састанку са предсједником Француске Емануелом Макроном у Паризу, Вучић је рекао да очекује добије подршку за пројекат “мали шенген”, као и да чује приједлог Макронове нове методологије.

“Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона, јер ће без тога бити тешко добити подршку Европе. Али, желим и да чујем о новој методологији француског председника”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана