Vučić: Putovanje u Albaniju i Sjevernu Makedoniju uz ličnu kartu

Srna
Vučić: Putovanje u Albaniju i Sjevernu Makedoniju uz ličnu kartu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i i Albanije Edi Rama dogovorili su na trilateralnom sastanku u Ohridu uvođenje sistema koji bi omogućio putovanje između zemalja samo sa ličnim kartama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura, te skraćenje vremena za kamione na granicama.

Vučić je rekao da je granični prelaz Preševo sada jedan od najvažnijih prelaza zajedno sa Batrovcima, Gradinom i Horgošem.

On je dodao da je sa Zaevom i Ramom dogovoreno da fitosantarne i veterinarske inspekcije rade 24 časa dnevno, što će trostruko ubrzati prelaz kamiona sa robom.

Vučić smatra da je ovo dobar dogovor za građane Srbije i da se ne plaši pritisaka koji će zbog toga uslijediti.

“Nema argumenata za napad na ovo, radiće se zato iznutra, iz regiona, na drugačije načine, uz različita politička opravdanja, na primer, da Srbija nije priznala Kosovo i druge. Nas trojica smo razgovarali i vrlo smo odlučni da guramo ono što je dobro za naše građane”, rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim riječima, ovaj dogovori dovešće do nevjerovatnog smanjenja operativnih troškova, kreiraće investicioni ambijent, te koristiti i mnogim njemačkim i stranim kompanijama.

Kada je riječ o predstojećem sastanku sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, Vučić je rekao da očekuje dobije podršku za projekat “mali šengen”, kao i da čuje prijedlog Makronove nove metodologije.

“Zahvalan sam Amerikancima za podršku ovom projektu, nadam se da ćemo dobiti i podršku Makrona, jer će bez toga biti teško dobiti podršku Evrope. Ali, želim i da čujem o novoj metodologiji francuskog predsednika”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana