Вучић: Промјеном Дејтона тражи се да српска нема овлаштења

Срна
Вучић: Промјеном Дејтона тражи се да српска нема овлаштења

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се промјеном Дејтонског спразума тражи да Република Српска нема ентитетска овлашћења за која се српски народ борио и изборио у ратном сукобу.

Вучић је рекао да је његово питање за све који се тиме играју на нивоу свијета - шта ће се мијењати и да ли је то еуфемизам за одузимање надлежности Републици Српској, као и да је то бар три пута питао и њемачког канцелара Ангелу Меркел.

“Ево да објасним зашто то питам. Од успостављања Устава БиХ, надлежности БиХ су само царинска политика, монетарна политика, миграциона политика, и тако даље. Све остало је у надлежности ентитета”, рекао је Вучић за Телевизују “Прва”.

Он је рекао да Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, али да је цијела суштина баш у томе да се развласти и Република Српска.

“Али да подсетим на један детаљ. СДА је озбиљна политичка партија, највећа у Федерацији БиХ у сваком смислу. Они су на свом Конгресу донели одређене одлуке, где се залажу за поделу БиХ на пет или више мултиетничких регија. Нема помена од Републике Српске. И ту видимо шта се све кува и шта се иза брда ваља”, рекао је Вучић.

Он је истакао да се ради о отимању надлежности Републици Српској, да она остане без функција и разлога за постојање.

Вучић је рекао да је јасно да се тежи укидању Републике Српске, за шта је као примјер навео и план СДА да у територију града Сарајева уведу и Пале и околину града која припада Српској.

Он је навео да постоје проблеми у функционисању БиХ, али да се о Дејтонском мировном споразуму питају три конститутивна народа у БиХ.

Вучић је нагласио да је са Хитлером недавно упоређен предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик - представник народа који је најстрадалнији у Другом свјетском рату.

Он је рекао да се трудио свих осам година, дао све од себе да не одговори на десетине увреда, клевета, од тога како је “снајпером некога убија у Сарајеву, како су се шалили са њим у Сребреници када је нападнут”.

“Пружао сам увек руку јер мислим да односи Србије и БиХ морају да буду добри. Србија мора да покаже пијетет према жртвама са бошњачке стране и да чујемо шта желе. Делима сам се трудио да развијамо најбоље могуће односе. И што се тиче размене робе и изградње путева и пруга”, напоменуо је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да примједбу о суверенитету увијек износи лидер СДА Бакир Изетбеговић, али да он говори о територијалном интегритету.

“Ми смо ушли не у пројекте Дрина-Дрина где је граница између Србије и БиХ, већ оне пројекте где се та река налази на територији Републике Српске, а не тамо где ми долазимо као посебан инвеститор”, појаснио је Вучић.

Он истиче да је ишао једнако и у Сарајево и у Бањалуку како би показао колико поштује БиХ.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је рекао да се признање независности неће догодити до априла 2022. године за када су заказани избори.

“А после тога... Народ ће одлучити”, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србија неће бити у НАТО-у и да је најбоља опција војна неутралност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана