Vučić: Promjenom Dejtona traži se da srpska nema ovlaštenja

Srna
Vučić: Promjenom Dejtona traži se da srpska nema ovlaštenja

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se promjenom Dejtonskog sprazuma traži da Republika Srpska nema entitetska ovlašćenja za koja se srpski narod borio i izborio u ratnom sukobu.

Vučić je rekao da je njegovo pitanje za sve koji se time igraju na nivou svijeta - šta će se mijenjati i da li je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj, kao i da je to bar tri puta pitao i njemačkog kancelara Angelu Merkel.

“Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH, nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta”, rekao je Vučić za Televizuju “Prva”.

On je rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali da je cijela suština baš u tome da se razvlasti i Republika Srpska.

“Ali da podsetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička partija, najveća u Federaciji BiH u svakom smislu. Oni su na svom Kongresu doneli određene odluke, gde se zalažu za podelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema pomena od Republike Srpske. I tu vidimo šta se sve kuva i šta se iza brda valja”, rekao je Vučić.

On je istakao da se radi o otimanju nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje.

Vučić je rekao da je jasno da se teži ukidanju Republike Srpske, za šta je kao primjer naveo i plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Srpskoj.

On je naveo da postoje problemi u funkcionisanju BiH, ali da se o Dejtonskom mirovnom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda u BiH.

Vučić je naglasio da je sa Hitlerom nedavno upoređen predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik - predstavnik naroda koji je najstradalniji u Drugom svjetskom ratu.

On je rekao da se trudio svih osam godina, dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga kako je “snajperom nekoga ubija u Sarajevu, kako su se šalili sa njim u Srebrenici kada je napadnut”.

“Pružao sam uvek ruku jer mislim da odnosi Srbije i BiH moraju da budu dobri. Srbija mora da pokaže pijetet prema žrtvama sa bošnjačke strane i da čujemo šta žele. Delima sam se trudio da razvijamo najbolje moguće odnose. I što se tiče razmene robe i izgradnje puteva i pruga”, napomenuo je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da primjedbu o suverenitetu uvijek iznosi lider SDA Bakir Izetbegović, ali da on govori o teritorijalnom integritetu.

“Mi smo ušli ne u projekte Drina-Drina gde je granica između Srbije i BiH, već one projekte gde se ta reka nalazi na teritoriji Republike Srpske, a ne tamo gde mi dolazimo kao poseban investitor”, pojasnio je Vučić.

On ističe da je išao jednako i u Sarajevo i u Banjaluku kako bi pokazao koliko poštuje BiH.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da se priznanje nezavisnosti neće dogoditi do aprila 2022. godine za kada su zakazani izbori.

“A posle toga... Narod će odlučiti”, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija neće biti u NATO-u i da je najbolja opcija vojna neutralnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana