Вучић представио политику Србије за КиМ у 10 тачака

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић данас је у Скупштини Србије представио политику Србије за КиМ у 10 тачака.

Налазимо се у тешком и веома деликатном тренутку. С једне стране морамо да помажемо нашем народу на КиМ, са друге да избјегнемо осуду и кажњавање, а са треће да водимо рачуна о нашим виталним интересима, рекао је Вучић.

Вучић је  представио политику Србије за КиМ у 10 тачака. Наша политика биће, нагласио је Вучић:

1. Да по сваку цијену сачувамо мир и стабилност, да не одговарамо на провокације осим ако животи људи и имовина не буду угрожени. Мир и стабилност нису парола, то враћа и доноси живот у Србију и омогућава нам да сачувамо опстанак нашег народа.

2. Упорно истрајавање на формирању ЗСО, за права нашег народа и политичко организовање на територији КиМ.

3. Безбједност за Србе на Косову и Метохији. Због тога се боримо за мир.

4. Бољи живот за наш народ на Косову и Метохији. Много новца и инвестиција дајемо.

5. Србија ће да преговара и разговара и о најлошијим папирима. Разговори и преговори о свим кључним питањима важним за сарадњу Срба и Албанаца.

6. Очување виталних националних и државних интереса. Наставићемо да чувамо своју војну неутралност. Очување нашег самосталног и независног одлучивања. Да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву ни у Брисел. Поштовање Устава Републике Србије.

7. Наш животни интерес је да останемо на европском путу. Мање од 43 одсто људи је за улазак у ЕУ али то ме неће натјерати да кажем оно што би било лоше за Србију. Европски пут значи и инвестиције и стандард за Србију, и плате и пензије. Тај пут нам је потребан и због тога што данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама у НАТО-у или је НАТО у њима, на КиМ је НАТО.
8. Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ, развој здравства нам је потребан у које морамо више да улажемо.

9. Одлука зашто сам се руководио тиме да настављамо разговоре, а ништа нисам потписао, нема нигде парафа, али због младих у нашој земљи, потребне су нам инвестиције, фабрике, технолошких паркова… да их задржимо овдје.

10. Имамо програм Србије 2025, упркос свим кризама просјечне плате ће 2025. године прећи 1.000 евра и стићи ћемо неке земље ЕУ и то ће нам враћати људе.

Договорено је да се унапријед иде са оним што је обавеза из Бриселског споразума а то је ЗСО, што Албанци не желе. ЗСО мора да буде оно што је потписано у Бриселу, нагласио је Вучић.

"У самом плану најтеже ствари за нас су, не морам да вам говорим, 90 одсто онога што је изашло у медијима је тачно.

За говорницом парламента, гдје је на дневном реду само једна тачка 

" Извјештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године - Вучић је рекао да је за Србију спорна одредба приједлога у којој се наводи "да ће се обје стране водити циљевима и принципима предоченим у повељи УН, нарочито оним које се односе на суверену једнакост свих држава и на поштовање њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, сматрајући Косово независном државом".

"У том плану у самој преамбули, можда једина добра ствар у којој се каже, полазећи од историјских чињеница, не доводећи у питање различито гледиште страна на фундаментална питања, укључујући и статусно питање, гдје нам по први пут омогућавају да другачије гледамо на статусна питање Косова у односу на оно што они називају Косовом и Приштином, међутим све касније де јуре и де факто дерогира чак и ову одредбу у преамбули на коју бисмо ми можда могли да се позивамо" рекао је Вучић.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Скупштини Србије, да је по Србију најопаснија тачка 4. став 2. европског приједлога у којој се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у међународним институцијама".


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана