Vučić: Najopasnija tačka prijedloga da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim institucijama"

GS
Vučić: Najopasnija tačka prijedloga da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim institucijama"

BEOGRAD - Po Srbiju najopasnija je tačka 4. stav 2. evropskog prijedloga u kojoj se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim institucijama", naveo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za govornicom parlamenta, gdje je na dnevnom redu samo jedna tačka - Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2022. godine - Vučić je rekao da je za Srbiju sporna odredba prijedloga u kojoj se navodi "da će se obe strane voditi ciljevima i principima predočenim u povelji UN, naročito onim koje se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom".

"U tom planu u samoj preambuli, možda jedina dobra stvar u kojoj se kaže polazeći od istorijskih činjenica, ne dovodeći u pitanje različito gledište strana na fundamentalna pitanja, uključujući i statusno pitanje", gde nam po prvi put omogućavaju da drugačije gledamo na statusna pitanje Kosova u odnosu na ono što oni nazivaju Kosovom i Prištinom, međutim sve kasnije de jure i de fakto derogira čak i ovu odredbu u preambuli na koju bismo mi možda mogli da se pozivamo", rekao je Vučić.

Ističe da je po Srbiju mnogo opasnija tačka 4. i to stav dva, čak više nego stav jedan, gdje piše "Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj zajednici"

"Protivili se ne protivili, Savetu Evrope u trenutku kada oni odluče imaće većinu, protivili se ne protivili - za NATO imaće većinu. Protivili se ne protivili se za EU - to je njihova odluka", rekao je Vučić.

Dodaje da je "očigledno da su deo plana pustili neki iz međunarodne zajednice koji su to želeli", jer plan koji je on dobio nije objavljen.

"Ali male su razlike. Neko drugi koji je želeo da to izađe u javnost, i naravno sa Prištinske strane kako bi izazvali histeriju i kako bi ispali dobri momci, a Srbi krivi za sve kao neko ko je sve unapred odbijao", rekao je Vučić i dodao da je, međutim, 90 odsto onoga što se pojavilo u medijima - tačno.

Kako je istakao, plan predlaže neka dobra rješenja, posebno ona koja se bave ekonomskim, naučnim pitanjima, i koja regulišu status diploma...

On je takođe dodao da u vezi sa francusko njemačkim planom "za odluke biće vremena", kao i da ne smije da iznese cijeli plan, ali da će iznijeti "sve ono što je najgore za Srbiju".

Predsjednik Srbije je rekao da pitanja o Kosovu traju više od 600 godina, a da nema pravih odgovora te da se "ne zna da li je mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit", kao i da se ne zna "gde je izlaz".

Vučić je rekao da je važnije od svega da se razumiju okolnosti, istorijski trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo dešava, te da će poslanicima podrobno ispričati šta se dešavalo posljednjih godina.

U izvještaju Vlade o Kosovu i Metohiji navodi se da je došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da Beograd neće odustati od hitnog formiranja zajednice srpskih opština (ZSO).
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana