Вучић: Плашим се да ситуација на КиМ полако измиче контроли

Танјуг
Вучић: Плашим се да ситуација на КиМ полако измиче контроли

ЊУЈОРК - Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се плаши да ситуација на КиМ полако измиче контроли, али да „ћемо се борити да заштитимо своју земљу и народ“.

- Плашим се да ситуација на КиМ полако, али сигурно, измиче контроли. Не знам шта ће све бити, али када вас доведу дотле да више немате избора и ставе у ћошак из којег немате куд - тада морате да се браните свом снагом. По британској доктрини, као пацов у углу са све четири ноге и тада наносите највећу штету непријатељу - рекао је синоћ Вучић за РТС.

Ми ћемо да се боримо да штитимо своју земљу, јер ми другу земљу немамо, поручио је председник.

Исткао је да је КиМ по Повељи и резолуцији Савјета безбједности Уједињених нација дио Србије.

-И ми тога нећемо да се одрекнемо и неће бити предаје и било какве  капиталуације као у неким другим деловима света или деведесетих година што смо могли да видимо. Гледаћемо да заштитимо и сачувамо наш народ - рекао је Вучић.

На питање да ли је на измаку његово стрпљење, с обзиром на лицемерје у међународној заједници која веома жустро брани територијални интегритет Украјине, Вучић је рекао да није у питању његово лично стрпљење, а које не смије да буде на измаку, али да је „стрпљење свих слободарских нација и нашег народа на измаку“.

- И данас у УН најагресивнији по питању заштите територијалног интегритета Украјине су они који су рушили територијални интегритет Србије, што је парадоксално и понекад и смешно, али је тако - нагласио је предсједник Србије.

Казао је да је важно шта ће се поручити у генералној дебати.

- Оно што ћемо ми да кажемо је да ћемо ми за разлику од њих да се држимо принципа и поштовања међународног јавног права, мала смо земља и немамо  за шта друго да се ухватимо, намамо ни нуклеарне бојеве главе нити невидљиве авионе и друго. Али, имамо жељу да живимо на својим огњиштима и да будемо свој на своме - навео је Вучић.

Како је рекао, у складу са тим разговараће са кинеским пријатељима.

- И по први пут значајније најавити посебно разговоре или замолити да то буде посебна тема и са председником Сијем око КиМ. Свакако да ћу о  томе највише да говорим. Данас су ухапшена још тројица Срба Елезовић, Миловић и Костић, а објашњење да је малтретирао неког на неком гробљу пре 24 године је толико смешно и застрашујуће, да речи немам - рекао је Вучић.

Каже да из међународне заједнице, што је еуфемизам за Запад, неће стићи осуде, већ ће као и увијек обје стране бити криве.

- Али, Курти је показао да ће да остварује своје претње - Срби ће да пате и плате, а сада ударио на север и на Прилужје и Племетину и то се неће зауставити. У складу са тим доносићемо мере и чекамо промену председавајућег СБ УН, Бразил је од 1. октобра и тада ћемо у зависности од тога, када ће бити седница заказана за Унмик, доностии своју одлуку када ћемо тражити хитну седницу СБ по овом питању. И једној и другој ћу лично да присуствујем, ако то буде могуће. Ако баш не одреде да буде седница за Унмик када сам са председником Кине Сијем - рекао је Вучић.

Навео је да је дуго разговарао са премијером Шпаније Санчезом и пренио му до детаља позицију Србије и како видм европски пут и шта је то што се збива у процесу дијалога, али и по многим другим питањима.

Пред УН говорићу  чињенице и истину

Александар Вучић рекао је да ће принципи међународног јавног права и Косово и Метохија бити главне теме говора који ће сутра одржати пред Уједињеним нацијама, наводећи да није сигуран да ће се његов говор било коме свидјети.

-Као неко ко је дуго у овом послу и ветеран, желим да оставим печат и тим говором и молим грађане да га послушају. Биће после пет по српском времену. Говорићу чињенице, истину и верујем да се неће допасти многима - рекао је Вучић новинарима у Њујорку, гдје учествује на засиједању Генералне скупштине УН.

Он је истакао и да када се бирају чињенице и истина са једне стране и хоће ли се то некоме допасти, он бира ово прво.

Рекао је да ће можда и говорити дуже од предвиђених 15 минута и да неће дозволити да га прекину.

-Ја нисам сигуран да ће било коме да се свиди, због општег лицемерја у свету. И о томе ћу да говорим. Сви се позивају на принципе који постоје ако их усвајате и примењујете у свакој ситуацији, а не онда када вама одговара јер, ако то радите онда то више нису начела, ни принципи, онда их користите у складу својим потребама - рекао је Вучић.

Нагласио је да, ако се каже да је територијални интегритет највиши принцип у међународном праву, како се онда крши повеља УН и Резолуција 1244.

- Ту нема принципа. Ми тражимо да оно што се поштује у Украјини важи и код нас, а то је територијални интегритет Србије - рекао је Вучић и примијетио да су само за Србију супротни принципи.

Додао је да је анализирао говоре државника на ГС УН, попут предсједника САД Џозфа Бајдена, који је како је рекао, имао веома добар говор, са којим би се усагласио да није имао другу праксу када је ијреч о Србији.

- Када смо криви, реците "криви сте", али када нисмо немојте да говорите да јесмо. Немам проблем са тим колико ће неко текстова да плати против мене, или прилога да објави. То је једна борба из које они не могу да изађу као победници. Борба ће бити дуга, не лака, али сам сигуран да ће слободарски свет да победи - навео је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана