Vučić: Plašim se da situacija na KiM polako izmiče kontroli

Tanjug
Vučić: Plašim se da situacija na KiM polako izmiče kontroli

NjUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se plaši da situacija na KiM polako izmiče kontroli, ali da „ćemo se boriti da zaštitimo svoju zemlju i narod“.

- Plašim se da situacija na KiM polako, ali sigurno, izmiče kontroli. Ne znam šta će sve biti, ali kada vas dovedu dotle da više nemate izbora i stave u ćošak iz kojeg nemate kud - tada morate da se branite svom snagom. Po britanskoj doktrini, kao pacov u uglu sa sve četiri noge i tada nanosite najveću štetu neprijatelju - rekao je sinoć Vučić za RTS.

Mi ćemo da se borimo da štitimo svoju zemlju, jer mi drugu zemlju nemamo, poručio je predsednik.

Istkao je da je KiM po Povelji i rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija dio Srbije.

-I mi toga nećemo da se odreknemo i neće biti predaje i bilo kakve  kapitaluacije kao u nekim drugim delovima sveta ili devedesetih godina što smo mogli da vidimo. Gledaćemo da zaštitimo i sačuvamo naš narod - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je na izmaku njegovo strpljenje, s obzirom na licemerje u međunarodnoj zajednici koja veoma žustro brani teritorijalni integritet Ukrajine, Vučić je rekao da nije u pitanju njegovo lično strpljenje, a koje ne smije da bude na izmaku, ali da je „strpljenje svih slobodarskih nacija i našeg naroda na izmaku“.

- I danas u UN najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su rušili teritorijalni integritet Srbije, što je paradoksalno i ponekad i smešno, ali je tako - naglasio je predsjednik Srbije.

Kazao je da je važno šta će se poručiti u generalnoj debati.

- Ono što ćemo mi da kažemo je da ćemo mi za razliku od njih da se držimo principa i poštovanja međunarodnog javnog prava, mala smo zemlja i nemamo  za šta drugo da se uhvatimo, namamo ni nuklearne bojeve glave niti nevidljive avione i drugo. Ali, imamo želju da živimo na svojim ognjištima i da budemo svoj na svome - naveo je Vučić.

Kako je rekao, u skladu sa tim razgovaraće sa kineskim prijateljima.

- I po prvi put značajnije najaviti posebno razgovore ili zamoliti da to bude posebna tema i sa predsednikom Sijem oko KiM. Svakako da ću o  tome najviše da govorim. Danas su uhapšena još trojica Srba Elezović, Milović i Kostić, a objašnjenje da je maltretirao nekog na nekom groblju pre 24 godine je toliko smešno i zastrašujuće, da reči nemam - rekao je Vučić.

Kaže da iz međunarodne zajednice, što je eufemizam za Zapad, neće stići osude, već će kao i uvijek obje strane biti krive.

- Ali, Kurti je pokazao da će da ostvaruje svoje pretnje - Srbi će da pate i plate, a sada udario na sever i na Prilužje i Plemetinu i to se neće zaustaviti. U skladu sa tim donosićemo mere i čekamo promenu predsedavajućeg SB UN, Brazil je od 1. oktobra i tada ćemo u zavisnosti od toga, kada će biti sednica zakazana za Unmik, donostii svoju odluku kada ćemo tražiti hitnu sednicu SB po ovom pitanju. I jednoj i drugoj ću lično da prisustvujem, ako to bude moguće. Ako baš ne odrede da bude sednica za Unmik kada sam sa predsednikom Kine Sijem - rekao je Vučić.

Naveo je da je dugo razgovarao sa premijerom Španije Sančezom i prenio mu do detalja poziciju Srbije i kako vidm evropski put i šta je to što se zbiva u procesu dijaloga, ali i po mnogim drugim pitanjima.

Pred UN govoriću  činjenice i istinu

Aleksandar Vučić rekao je da će principi međunarodnog javnog prava i Kosovo i Metohija biti glavne teme govora koji će sutra održati pred Ujedinjenim nacijama, navodeći da nije siguran da će se njegov govor bilo kome svidjeti.

-Kao neko ko je dugo u ovom poslu i veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane da ga poslušaju. Biće posle pet po srpskom vremenu. Govoriću činjenice, istinu i verujem da se neće dopasti mnogima - rekao je Vučić novinarima u Njujorku, gdje učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao i da kada se biraju činjenice i istina sa jedne strane i hoće li se to nekome dopasti, on bira ovo prvo.

Rekao je da će možda i govoriti duže od predviđenih 15 minuta i da neće dozvoliti da ga prekinu.

-Ja nisam siguran da će bilo kome da se svidi, zbog opšteg licemerja u svetu. I o tome ću da govorim. Svi se pozivaju na principe koji postoje ako ih usvajate i primenjujete u svakoj situaciji, a ne onda kada vama odgovara jer, ako to radite onda to više nisu načela, ni principi, onda ih koristite u skladu svojim potrebama - rekao je Vučić.

Naglasio je da, ako se kaže da je teritorijalni integritet najviši princip u međunarodnom pravu, kako se onda krši povelja UN i Rezolucija 1244.

- Tu nema principa. Mi tražimo da ono što se poštuje u Ukrajini važi i kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije - rekao je Vučić i primijetio da su samo za Srbiju suprotni principi.

Dodao je da je analizirao govore državnika na GS UN, poput predsjednika SAD Džozfa Bajdena, koji je kako je rekao, imao veoma dobar govor, sa kojim bi se usaglasio da nije imao drugu praksu kada je ijreč o Srbiji.

- Kada smo krivi, recite "krivi ste", ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi - naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana