Вучић: Постоји могућност да Охридски споразум постане услов за пријем у ЕУ

Танјуг
Вучић: Постоји могућност да Охридски споразум постане услов за пријем у ЕУ

БЕОГРАД - Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је да постоји могућност да Охридски споразум постане дио преговарачког поглавља 35, а тиме и услов за пријем Србије у Европску унију.

Међутим, Вучић је истакао да је јасно рекао шта не може да прихвати.

-Прво да видимо шта ће да буде, јер они не могу да пренебрегну нешто о чему су са мном разговарали. После сваке њихове посете, после самог Охрида, изашао сам и јасно рекао шта је то што прихватамо, а шта не можемо да прихватимо, јер је и моја усмена експлицитна изјава став државе и преко њега не може да се иде - рекао је Вучић у интервјуу за НИН.

Он је нагласио да је за посланике у Скупштини Србије рекао да не долази у обзир пријем Косова у Уједињене нације, наводећи да је „о томе обавестио Французе, Немце, Италијане, све Европљане".

-Сви све знају - нагласио је предсједник Србије.

Вучић је рекао да дијве земље "снажно гурају" да Охридски споразум постане дио преговарачког процеса.

-Није моје да сада говорим које две земље то гурају снажно, нисам сигуран да ли и други то желе, па ћемо да видимо - казао је Вучић.

Говорећи о предстојећим изборима, Вучић је рекао да ће листа Српске напредне странке убједљиво побиједити 17. децембра и да "остаје да се види" ко ће бити премијер.

-Људи у СНС-у размишљају бар о два приједлога. Размишљам и ја, али ниједан од тих предлога за премијера за сада није Ивица Дачић -  рекао је он, одговарајући на питање новинара.

Додао је да он не може да се сналази у кохабитацији и да ће честитати опозицији ако буде побиједила на изборима.

-И одмах ћу рећи да сам спреман да разговарам да видимо хоћемо ли на председничке изборе у мају или у септембру 2024. године, јер знам да овако нећу моћи да постижем озбиљне резултате и то је крај приче - поручио је Вучић.

Међутим, истакао је да ће СНС на овим изборима освојити апсолутну већину и да јој неће бити потребне ни мањинске странке за формирање већине.

-Сами ћемо да имамо апсолутну већину, осим ако се нешто не догоди у последњих девет дана. На последњим парламентарним изборима добили смо 42 одсто, а сада ћемо добити значајно више - рекао је Вучић.

На питање о родитељима дјеце убијене у Основној школи "Владислав Рибникар", Вучић је поручио да је "у потпуности на њиховој страни".

-И ја сам за то да то буде меморијални центар, да буде заувек обележено. Примио сам све њих, саслушао и другу групу родитеља, који имају дијаметрално супротне захтеве. Све што смо могли да урадимо, урадили смо. Гаде ми се они који су на томе правили политичку кампању. То више говори о њима, него о нама - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана