Vučić: Postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane uslov za prijem u EU

Tanjug
Vučić: Postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane uslov za prijem u EU

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane dio pregovaračkog poglavlja 35, a time i uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Međutim, Vučić je istakao da je jasno rekao šta ne može da prihvati.

-Prvo da vidimo šta će da bude, jer oni ne mogu da prenebregnu nešto o čemu su sa mnom razgovarali. Posle svake njihove posete, posle samog Ohrida, izašao sam i jasno rekao šta je to što prihvatamo, a šta ne možemo da prihvatimo, jer je i moja usmena eksplicitna izjava stav države i preko njega ne može da se ide - rekao je Vučić u intervjuu za NIN.

On je naglasio da je za poslanike u Skupštini Srbije rekao da ne dolazi u obzir prijem Kosova u Ujedinjene nacije, navodeći da je „o tome obavestio Francuze, Nemce, Italijane, sve Evropljane".

-Svi sve znaju - naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da dijve zemlje "snažno guraju" da Ohridski sporazum postane dio pregovaračkog procesa.

-Nije moje da sada govorim koje dve zemlje to guraju snažno, nisam siguran da li i drugi to žele, pa ćemo da vidimo - kazao je Vučić.

Govoreći o predstojećim izborima, Vučić je rekao da će lista Srpske napredne stranke ubjedljivo pobijediti 17. decembra i da "ostaje da se vidi" ko će biti premijer.

-Ljudi u SNS-u razmišljaju bar o dva prijedloga. Razmišljam i ja, ali nijedan od tih predloga za premijera za sada nije Ivica Dačić -  rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara.

Dodao je da on ne može da se snalazi u kohabitaciji i da će čestitati opoziciji ako bude pobijedila na izborima.

-I odmah ću reći da sam spreman da razgovaram da vidimo hoćemo li na predsedničke izbore u maju ili u septembru 2024. godine, jer znam da ovako neću moći da postižem ozbiljne rezultate i to je kraj priče - poručio je Vučić.

Međutim, istakao je da će SNS na ovim izborima osvojiti apsolutnu većinu i da joj neće biti potrebne ni manjinske stranke za formiranje većine.

-Sami ćemo da imamo apsolutnu većinu, osim ako se nešto ne dogodi u poslednjih devet dana. Na poslednjim parlamentarnim izborima dobili smo 42 odsto, a sada ćemo dobiti značajno više - rekao je Vučić.

Na pitanje o roditeljima djece ubijene u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Vučić je poručio da je "u potpunosti na njihovoj strani".

-I ja sam za to da to bude memorijalni centar, da bude zauvek obeleženo. Primio sam sve njih, saslušao i drugu grupu roditelja, koji imaju dijametralno suprotne zahteve. Sve što smo mogli da uradimo, uradili smo. Gade mi se oni koji su na tome pravili političku kampanju. To više govori o njima, nego o nama - rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana