Вучић: Одговараћу свима који Србији држе лекције и придике

Тањуг
Вучић: Одговараћу свима који Србији држе лекције и придике

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић указао је данас да је пандемија вируса корона потврдила промјене које се већ дешавају на глобалном нивоу, а да су се и ствари у региону промјениле откако је Србија постала снажнија.

"Све је било једно велико лицемерје", констатовао је предсједник отварајући скуп о свијету после вируса корона.

Предсједник Александар Вучић оцјенио је да из пандемије корона вируса две силе, две земље, Њемачка и Кина, излазе са новом снагом.

"Немачка је апсолутни победник. Колико је новца убризгано у њихову привреду, колико је сама убризгала себи новца... Са друге стране, Кина је успела да покаже жељу да настави оно што је била америчка политика, а то је глобализација, то је преузимање позиције кључног играча, прихвата игру на нивоу целог света", рекао је Вучић на конференцији о свијету послије короне.

САД су највише изгубиле, каже, али ће Америка, увјерен је, снажно почети да расте.

У војном смислу се, поред Њемачке и Кине, издвајају САД и Русија.

"Одатле можемо да очекујемо и већи ниво солидарности. Ти исти који су ме оптуживали о томе како Европа није била солидарна сада исто причају што и ја", приметио је предсједник Србије.

Према његовој оцјени, у светским оквирима се догађа још нешто што је веома важно: до Давоса 2016. на сцени је био глобалистички приступ у којем је Америка жељела да буде лидер, а онда се догодило то да су сви кренули да одустају од принципа тржишне економије и онда Кина "истрчава" у тај простор и каже да је за глобализацију.

Дошло је, истиче, до затварања многих који не могу да издрже ту тржишну утакмицу, па зато имамо толико заштитних мјера сопственог тржишта, уз истовремено много мање заштите кинеског и руског тржишта.

"У таквим условима се све окренуло, и показало се како је све било огромно лицемерје. Учени смо да нема веће вредности од слободног тржишта, а данас смо сведоци да мало кога интересује слободан проток капитала, услуга и људи, већ само како другог који су успешни зауставити, а то се може видети и на нашем малом регионалном нивоу", поручио је Вучић.

Подсјетио је да је док је Србија била апсолутно најнеуспешнија, када је са просјечном платом заостајала за свима, тада никоме није сметала.

"Тада је у Србији цветала демократија, није било ниједне телевизије на којој се могла појавити опозиција, али од оног секунда када Србија почиње да стиже и престиже све у региону по објективним критеријума, када је са 340 евра дошла до 510 евра просечне плате, да има значајно мањи јавни дуг него што има малена Црна Гора, када очекује да ће 2020 и 2021 претсићи Хрватсклу по укупном БДП-у, видите како слободан проток роба, капитала и услуга није више важан", објаснио је он.

Указао је да је тако некима сметало и када су земље региона хтјеле да узму саме своју судбину у руке, па је идеја о слободној трговини, слободном протоку услуга и људи заустављена по сваку цијену.

"Данас присуствујемо да сви мисле да имају право свакога дана да говоре о КиМ - све велике силе, све регионалне силе, а тако и сви мали из региона који никакве везе с тим немају. Када бисмо ми једну реч рекли о њима рекли би да се мешамо у унутрашње ствари, да угрожавамо регионалну стабилност. Нема ко нам није буквицу и лекцију очитао у вези потенцијалног решења. Свако мисли да смо недозрели људи којима треба да објасне. То решење треба да буде у складу са њиховим геостратешким интересима, а не у складу са српским народом и Албанацима које се то тиче", поручио је он.

Вучић је рекао да је његова кривица и кривица Србије што није умио, смио због историје, не због себе, сакрије презир према свима који су се тако понашали и односили према Србији.

"Док сам председник тако ћу се одностити према свима који мисле да смо отирач о који могу своје прљаве ноге да обришу, да га газе и кажу да треба да будемо задовољни како се дивно односе према нама", додао је он.

Указао је да ће велике економије лакше проћи кроз кризу и да ће се брже опоравити од малих, рекавши да од великих очекује већи ниво солидарности.

Казао је да је први у Европи говорио о недостатку солидарности, а да су га нападали они који су га касније на безброј начина плагирали.

"Сувише смо мали и ја неважан да бх имао право да говорим истину када је то намењено моћнијима. За нас мале је истина да слушамо и служимо. Ту улогу нећемо да прихватимо ма како неки волели да нам је намене заувек", поручио је Вучић.

Предсједник је поновио да је за Србију сада важан економски напредак, а да он опоравка Европе, а затим и од раста америчке, кинеске и руске привреде зависи и опоравак наше економије, наш раст, што даље омогућава боље позиционирање Србије.

Такође, навео је да ће Србија ове године имати само једног конкурента за највишу стопу раста у Европи, "једну земљу ЕУ која која није нарочито популарна у Бриселу", уз подсећање да је Србија у последњем кварталу прошле и првом кварталу ове имала апсолутно највећи раст.

И у другом кварталу су резултати бољи од очекиваних, ако не могу ни да буду добри, с обзиром на ванредно стање изазвано пандемијом, током којег привреда није радила.

Као илустрацију за то како се свијет драматично мења, навео је да је 2017. године Хрватска имала 49 млрд БДП, а Србија 39 млрд, крајем прошле године однос је био 48,6 према 46,6, а сљедеће године, ако буде по прогнозама ММФ-а, бићемо изједначени.

"То се никад није био случај. То нема везе са односима Београда и Загреба, али показује како се брзо ствари мењају", рекао је Вучић.

Поручио је да је важно да наставимо да идемо напред, али да водимо рачуна о сваком кораку и да се "макнемо из сенке великих", јер, примећује, сви ће, када не могу да замјере нешто Макрону или Курцу, јер су они лидери моћних земаља, рећи - "хајде да згазимо Вучића".

"Није мени проблем што сам лично у питању већ што последице осећа Србије. Али, зато је важно да радимо све да оснажимо наш ЕУ пут, иако то не зависи само од нас, већ и од стања у ЕУ. Морамо да снажимо односе са САД, Кином, Русијом. То је наша глобална политика, јер нисмо много велики да бисмо били примећени осим када кажемо нешто што други, можда, не смеју", рекао је Вучић.

У региону, морамо да радимо на отварању граница, на јачању тржишне позиције, привреде и привредног утицаја у региону.

"Уверен сам да ту можемо да будемо најуспеснији, а тиме и да помогнемо нашем народу ван граница, али морамо да будемо обазриви, посвећени и пажљиви", рекао је Вучић. 

Замолио је све учеснике скупа да говоре што је могуће отвореније и јасније о томе шта нас чека, јер је, каже, данас неопходно да на основу најпаметнијих заључака градимо будућност Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана