Вучић: Нисам изненађен одлуком о докторату

Агенције
Вучић: Нисам изненађен одлуком о докторату

Предсједник Вучић говорио је за Прву телевизију о детаљима састанка с предсједником С. Македоније Стевом Пендаровским, одлуци о докторату министра Малог...

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски је у дводневној званичној посјети Србији. Испред Палате Србија дочекао га је предсједник Србије Александар Вучић, уз државне почасти, гарду и интонирање химни Србије и Сјеверне Македоније. Разговор у четири ока је завршен, а о чему су разговарали, с предсједником Србије разговара Филип Чукановић.

Одлука о докторату министра Синише Малог није га изненадила, јер ју је и најаво.

"Није ме изненадило, јер сам то најавио. У Њујорку сам још о томе говорио. Одлука је дубоко политичка. Питање академске честитости је од велког значаја за нашу земљу. Ја сам видео докторат, нисам га прочитао, али не бих давао свој суд као неки полуписмени лидери политичких странака. Што се тиче избора за владу се анализира какве резултате је постигао он, а какве велики 'стручњак' као Шошкић", рекао је Вучић.

Он је упитао одакле право одлука веома необразованим лидерима појединих плтичких странака, док је Синиша Мали био један од најбољих студената.

"То говори нешто друго, у ери коју називају диктатура, могуће је донети такву одлуку, а у ери Пајтића није било могуће."

"Синиша Мали ради одличан посао", закључио је Вучић.

Вучић је на питање о здрављу рекао да је проблем са здрављем имао само у петак и суботу и да је наставио са редовним активностима.

Говорио је о састанку с предсједником Путином и да ли ће главна тема разговора бити шпијунска афера,

"Мислим да тема број један треба да буду наши билатерални односи који укључују наше економске односе и све већу трговинску размену Србије и Русије. Нисам ја сам на том састанку. Председник Путин је тај који ће имати своје теме, ми смо спремни да причамо. Он је помагао Србији и подржавао је и не смемо то да заборавимо, треба да покажемо да смо другачији. Да покажемо да памтимо његово спречавање да 2015. буде изгласана резолуција о Србима као геноцидном народу у СБ УН и друге врсте подршке и очување нашег територијалног интегритета."

На питање да ли ће питати и Путина "зашто" као што је и након конференције за новинаре о шпијунској афери каже да са њим увијек разговара отворено и вјерује да Србија има искреног партнера у Руској Федерацији.

"Ја не спадам у политичаре који воле да се хвале шта сам му рекао. Шта ћу да разговрам са њим то је за нас двојицу. Поносан сам на чињеницу да сам после 105 година од Николе Пашића добио, и то таквог председника а не Јељцина, орден Александр Невског. Увек разговарамо отворено и о свим питањима."

О демантовању продаје оружја Укранији преко УАЕ:

"У јучерашњем дану да би ваљда добили неки плитички поен наши политички противници предвођени Ђиласом то су пласирали, да су нашим минама убијана руска деца у Доњецку. Ја сам ћутао цео дан. Позивали су ме из странке да морамо да одгоовримо. Сад да људи знају шта се заиста догодило. Било је миноцбацачких граната било је више хиљада комада, неколико пута су извожене. Али смо ми на основу снимка који смо добили видели тачно који је лот. То није бурек да не можете да препознате, мање или више меса. Сваку гранату можете да препознате. Случајно се догодило да у емирате нисмо извозили те гранате, иако је дозвољено као "end user ", као што је и Украјина. Међутим догодило се да је дата је извозна дозвола компанији за њих компанији Техноремонт из Темерина Петра Црногорца, где ради мама и лажног узбуњивача из Крушика. Случајно се догодило да су то баш они који се сматрају нашим политичким противницима извезли те минобацачке гранате. Морам да кажем да они нису погазили закон. Они су их извезли за Пољску, додуше преко Кипра, али за Пољску. Све је дозвољено."

Вучић је истакао да је регионална иницијатива за уклањање баријера за слободан проток робе, услуга, капитала И људи веома важна, и да земље припрема за "највишу лигу", али о упозорио да су велике силе увек биле против самосталног деловања балканских народа.

Вучић је, у интервјуу за ТВ Прву, истовремено истакао да та иницијатива није замjена за чланство у ЕУ. "Желимо да играмо у Лиги шампиона. Желели смо прошле године Лигу Европе, али је уместо нас играла Будућност" и запитао, да ли то значи да треба да прекинем да играмо у регионалној, и нашој лиги. "Играј шта можеш, припреми се за највишу лигу", нагласио је он. Вучић је казао да не разуме шта ту има нерационално и неразумљиво и додао да, иако је Србија далеко испред Северне Макеодније, Албаније и Босне и Херцеговине на европском путу, нема илузује да ће се то догодити сутра.

"Видим какви су односи измедју европских сила. Нећу да вам причам причу европских технократа. Региоанлна иницијатива је од кључног значаја, јер када су о томе неки говорили о прошлости обично су политички и некада и физички страдали. Увек су се томе супроставиле велике силе. Никада нису желели да допусте самостално деловање балканских народа. Увек су управљали тим процесима", рекао је он.

Предсjедник је нагласио да нико не каже да то са лакоћом дозвољавају и сада, и додао да су се изненадили, не само одлучношћу Србије, већ и Едија Раме, али и храбрости Зорана Заева да ту идеју загрле. Подвукао је да се ради о тако чистој идеји која доноси само користи, и која нема ниједног негативног аспекта.

Схватићемо да заједнички и када представљамо неког ко има 12 милиона становика врijедимо много всисе него неко ко је четири пута мањи. Морамо да размишљамо шта ћемо са собом у будућности, да гледамо да обезбједимо виши раст. Имаћемо ове године раст од 3,7 до 3,8 одсто, а идуће године очекујемо виши од четири проценета", казао је он и подјсетио да смо 120 година заостали за западним европским земљама. Упитан да ли је Косово добродошло у ту иницијативу, Вучић је казао да су, ако буду пристали да буде статусно неутрална, добродошли.

"Статусна питања да решавамо кроз дијалог, али не као услов. Ми смо отворени. Ко остане ван ове иницијативе после 5 година имаће озбиљне проблеме у стопи раста која ће да прати нас у оквиру иницијативе", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана