Вучић: Неопходно осигурати безбједност Срба на Косову и Метохији

Танјуг
Вучић: Неопходно осигурати безбједност Срба на Косову и Метохији

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на састанку са комесаром за унутрашње послове ЕУ Илвом Јохансон да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, али да је превасходно неопходно осигурати безбједност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих обавеза.

"Истакао сам да се по питању Косова и Метохије налазимо у изузетно тешкој ситуацији и да Срби на Космету трпе неподношљив притисак и друге облике принуде изазване једностраним потезима Приштине", објавио је Вучић на "Инстаграму".

Он је истакао да је Србија посвећена сарадњи у области спољне и безбједносне политике са ЕУ у мјери у којој не би угрозила своје виталне националне, политичке и економске интересе.

Вучић је захвалио Јохансоновој за то што ЕУ препознаје Србију као поузданог партнера када је ријеч о миграцијама, истичући да је поступање Србије током дугогодишње мигрантске кризе оцјењено као изузетно одговорно, хумано и солидарно.

"Србија наставља пажљиво да прати миграциона кретања и одговорно предузима мере у том смислу, што потврђује и данас потписани Споразум о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу /Фронтекс/ у Републици Србији", навео је Вучић.

Он је поздравио усвајање Уредбе о Успостављању инструмената за реформу и раст за западни Балкан којом су предвиђена средства намјењена свеобухватним реформама региона, оцијенивши да је ЕУ тиме показала опредјељеност да се европска интеграција западног Балкана продуби и интензивира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана