Vučić: Neophodno osigurati bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji

Tanjug
Vučić: Neophodno osigurati bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sastanku sa komesarom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, ali da je prevashodno neophodno osigurati bezbjednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih obaveza.

"Istakao sam da se po pitanju Kosova i Metohije nalazimo u izuzetno teškoj situaciji i da Srbi na Kosmetu trpe nepodnošljiv pritisak i druge oblike prinude izazvane jednostranim potezima Prištine", objavio je Vučić na "Instagramu".

On je istakao da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbjednosne politike sa EU u mjeri u kojoj ne bi ugrozila svoje vitalne nacionalne, političke i ekonomske interese.

Vučić je zahvalio Johansonovoj za to što EU prepoznaje Srbiju kao pouzdanog partnera kada je riječ o migracijama, ističući da je postupanje Srbije tokom dugogodišnje migrantske krize ocjenjeno kao izuzetno odgovorno, humano i solidarno.

"Srbija nastavlja pažljivo da prati migraciona kretanja i odgovorno preduzima mere u tom smislu, što potvrđuje i danas potpisani Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/ u Republici Srbiji", naveo je Vučić.

On je pozdravio usvajanje Uredbe o Uspostavljanju instrumenata za reformu i rast za zapadni Balkan kojom su predviđena sredstva namjenjena sveobuhvatnim reformama regiona, ocijenivši da je EU time pokazala opredjeljenost da se evropska integracija zapadnog Balkana produbi i intenzivira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana