Вучић: Наставља се притисак на Србију и Републику Српску

Танјуг
Вучић: Наставља се притисак на Србију и Републику Српску

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечарас да се наставља даљи притисак на Србију и Републику Српску, покренут из Подгорице усвајањем резолуције о Сребреници.

Србија само чува своје границе и не интересује нас ниста више осим положаја Срба у другим државама, поручио је Вучић.

“Србија се напада сваки пут када показује добре резултате, и зато поново постоји та врста кампање која стиже и из Хрватске и неких других земаља региона”, нагласио је предсједник Србије.

Како је рекао, види се да је био у праву када је казао да ће се наставити са резолуцијама о Сребреници и даљим притисцима на Србију и Српску и на целокупан српски народ.

“Подгорица је покренула то питање, Приштина наставила то питање, Сарајево и део међународне заједнице то продужили, а из Хрватске стално стижу такве врсте напада. Сада користе као изговоре, оно што је Вулин рекао - српски свет, али колико сам га разумео не у државно правном смислу већ у смислу заједништва и народног јединства. Не видим шта би то неком било спорно”, нагласио је Вучић коментаришући оисање Јутарњег листа о томе како иза Вулинове идеју о “српском света” стоји уствари Вучићева идеја Велике Србије као платформе за политицку акцију.

Истакао је да је сваки пут реаговао поруком да је политика Србије само очување њених граница признатих од УН.

“И они су то чули од мене увек, али се праве да нису. Ево још једном ћу поновити - не интересују нас туђе границе осим положаја нашег народа, али им то није довољно”, рекао је Вучић и додао да је то због тога што Србија напредује брже од других.

Вучић: Наметнута решења доносе само поделе

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да није присталица наметнутих и октроисаих одлука, јер никада никоме нису донијеле ништа добро.

“Оне су доносиле само веће поделе. Видећемо како ће то да изгледа у будућности”, рекао је вечерас Вучић, поводом одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида.

Вучић је истакао да још није добио анализу свих правних експерата, али да је важно да прво укаже пијетет према сребреничким жртвама, као и да каже колико је важно са Бошњацима да се граде не само пријатељски, него и братски односи у будућности.

“Сви смо ми, односно поједини припадници народа су правили ствари којим не морамо увек да се поносимо. Али, мислим да је будућност у односима Срба и Бошњака од кључног значаја. Мораћемо да разговарамо, да се поштујемо, а не да гледамо како да једни другима забадамо нож у леђа”, рекао је Вучић за ТВ “Пинк”.

Он је навео да зна да је данас врло тешко разговарати са Бошњацима кад год се помене Сребреница, као и са Србима када се помену неке друге теме.

“Али, ми морамо да отворимо тај дијалог, који нема везе само са властима и који мора да буде широк друштвени дијалог, јер ми са Бошњацима делимо простор и у БиХ и у Србији. Ми зато морамо да градимо најбоље могуће односе”, рекао је Вучић.

Он је навео да је најглупље када се по сарајевским или београдским кафанама прича да ће неко некога згазити, те истакао да Срби и Бошњаци не треба да се газе, него морају да чувају мир и да гледају у будућност.

“Када сам рекао да ће се наставити са резолуцијама о Сребреници нисам погрешио. Наставља се са притисцима на Србију и на целокупан српски народ. Политика Србије је очувањее њених граница и положај српског народа, ништа више од тога. Туђе границе нас не интересују”, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се Србија суочавати са још већим притисцима од Косова и Метохије до Републике Српске, јер никада један дио великих сила није желио да Србија иде брже од региона.

“Сви желе да зауздају Србију и зато ће бити све већих удара на Србију”, додао је он.

Коментаришући то што Хрватска власт хоће да стави лик Николе Тесле на кованице валуте евро, Вучић је упитао какве везе Тесла има са Хрватском.

“Никола Тесла је српског порекла, од оца и мајке који су Срби, његова породица је убијена у усташкој НДХ зато што су били Срби”, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, то што је рођен у Смиљану код Госпића не значи ништа.

“Србија може да буде везана за Теслу. То је његова матица, а он се поносио тиме што је Србин. Поносио се својим српским родом и америчким држављанством, а ми смо овде измишљали причу о томе ког је порекла Тесла због братства и јединства”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је то зато што ће Србија први пут у својој историји крајем ове године имати БДП који ће у апсолутним бројевима моћи да се мјери са Хрватском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана