Vučić: Nastavlja se pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku

Tanjug
Vučić: Nastavlja se pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da se nastavlja dalji pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku, pokrenut iz Podgorice usvajanjem rezolucije o Srebrenici.

Srbija samo čuva svoje granice i ne interesuje nas nista više osim položaja Srba u drugim državama, poručio je Vučić.

“Srbija se napada svaki put kada pokazuje dobre rezultate, i zato ponovo postoji ta vrsta kampanje koja stiže i iz Hrvatske i nekih drugih zemalja regiona”, naglasio je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, vidi se da je bio u pravu kada je kazao da će se nastaviti sa rezolucijama o Srebrenici i daljim pritiscima na Srbiju i Srpsku i na celokupan srpski narod.

“Podgorica je pokrenula to pitanje, Priština nastavila to pitanje, Sarajevo i deo međunarodne zajednice to produžili, a iz Hrvatske stalno stižu takve vrste napada. Sada koriste kao izgovore, ono što je Vulin rekao - srpski svet, ali koliko sam ga razumeo ne u državno pravnom smislu već u smislu zajedništva i narodnog jedinstva. Ne vidim šta bi to nekom bilo sporno”, naglasio je Vučić komentarišući oisanje Jutarnjeg lista o tome kako iza Vulinove ideju o “srpskom sveta” stoji ustvari Vučićeva ideja Velike Srbije kao platforme za politicku akciju.

Istakao je da je svaki put reagovao porukom da je politika Srbije samo očuvanje njenih granica priznatih od UN.

“I oni su to čuli od mene uvek, ali se prave da nisu. Evo još jednom ću ponoviti - ne interesuju nas tuđe granice osim položaja našeg naroda, ali im to nije dovoljno”, rekao je Vučić i dodao da je to zbog toga što Srbija napreduje brže od drugih.

Vučić: Nametnuta rešenja donose samo podele

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije pristalica nametnutih i oktroisaih odluka, jer nikada nikome nisu donijele ništa dobro.

“One su donosile samo veće podele. Videćemo kako će to da izgleda u budućnosti”, rekao je večeras Vučić, povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida.

Vučić je istakao da još nije dobio analizu svih pravnih eksperata, ali da je važno da prvo ukaže pijetet prema srebreničkim žrtvama, kao i da kaže koliko je važno sa Bošnjacima da se grade ne samo prijateljski, nego i bratski odnosi u budućnosti.

“Svi smo mi, odnosno pojedini pripadnici naroda su pravili stvari kojim ne moramo uvek da se ponosimo. Ali, mislim da je budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka od ključnog značaja. Moraćemo da razgovaramo, da se poštujemo, a ne da gledamo kako da jedni drugima zabadamo nož u leđa”, rekao je Vučić za TV “Pink”.

On je naveo da zna da je danas vrlo teško razgovarati sa Bošnjacima kad god se pomene Srebrenica, kao i sa Srbima kada se pomenu neke druge teme.

“Ali, mi moramo da otvorimo taj dijalog, koji nema veze samo sa vlastima i koji mora da bude širok društveni dijalog, jer mi sa Bošnjacima delimo prostor i u BiH i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose”, rekao je Vučić.

On je naveo da je najgluplje kada se po sarajevskim ili beogradskim kafanama priča da će neko nekoga zgaziti, te istakao da Srbi i Bošnjaci ne treba da se gaze, nego moraju da čuvaju mir i da gledaju u budućnost.

“Kada sam rekao da će se nastaviti sa rezolucijama o Srebrenici nisam pogrešio. Nastavlja se sa pritiscima na Srbiju i na celokupan srpski narod. Politika Srbije je očuvanjee njenih granica i položaj srpskog naroda, ništa više od toga. Tuđe granice nas ne interesuju”, rekao je Vučić.

On je rekao da će se Srbija suočavati sa još većim pritiscima od Kosova i Metohije do Republike Srpske, jer nikada jedan dio velikih sila nije želio da Srbija ide brže od regiona.

“Svi žele da zauzdaju Srbiju i zato će biti sve većih udara na Srbiju”, dodao je on.

Komentarišući to što Hrvatska vlast hoće da stavi lik Nikole Tesle na kovanice valute evro, Vučić je upitao kakve veze Tesla ima sa Hrvatskom.

“Nikola Tesla je srpskog porekla, od oca i majke koji su Srbi, njegova porodica je ubijena u ustaškoj NDH zato što su bili Srbi”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to što je rođen u Smiljanu kod Gospića ne znači ništa.

“Srbija može da bude vezana za Teslu. To je njegova matica, a on se ponosio time što je Srbin. Ponosio se svojim srpskim rodom i američkim državljanstvom, a mi smo ovde izmišljali priču o tome kog je porekla Tesla zbog bratstva i jedinstva”, rekao je Vučić.

On je rekao da je to zato što će Srbija prvi put u svojoj istoriji krajem ove godine imati BDP koji će u apsolutnim brojevima moći da se mjeri sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana