Вучић на ЕУ-ЗБ у Тирани: Боље за столом него на менију

Танјуг
Foto: Танјуг

ТИРАНА - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Тирану, гдје учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, да је увијек боље бити за столом, јер, како је рекао, "када нисте онда сте на менију".

Самит лидера ЕУ Западни Балкан почиње јутрос му Тирани, а прве учеснике  на црвеном тепиху  у Конгресној палати,  као домаћин дочекује албански премијер Еди Рама.

У Тирану долазе и Емануел Макрон, Урсула Фон дер Лајен, Олаф Шолц и други највиши званичници, због чега је центар града затворен за саобраћај, али и протеста који је најавио опозициони албански политичар Саљи Бериша из Демократске партије.

У граду је распоређен велики број припадника полиције, а по крововима Конгресне палате се могу видети и снајперисти.

Присуствује и велики број медијских екипа, из региона и цијеле Европе.
 

Бериша ће организовати протест опозиције против Едија Раме, кога иначе оптужује и за сарадњу са Александром Вучићем и Отворени Балкан, али и заостајање Албаније у европским интеграцијама.

Полиција није дала дозволу Демократској странци да одржи протест, али је Бериша изразио ријешеност да га организује, објавио је албански Јуроњуз.

Бериша је нагласио да ће данас опозиција испунити улице и тргове Тиране, као и да ће протестовати испред зграде владе, како би одбранила европске вриједности, које, како тврди, угрожава албански премијер Еди Рама.

Бериша је раније организовао протесте против доласка предсједника Србије у Тирану на скупове Отвореног Балкана, тврдећи да иницијатива Отворени Балкан служи за српску хегемонију.

Самитом у Тирани ће предсједавати предсједник Савјета ЕУ Шарл Мишел.

Вучић ће имати низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су предсједник Владе Краљевине Белгије Александар Де Кро, као и предсједник Владе Краљевине Холандије Марк Руте, а сусрешће се и  са француским предсједником Емануелом Макроном и имати и друге састанке и сусрете на маргинама скупа.

Главне теме  самита у Тирани  биће заједничко рјешавање посљедица „руске агресије на Украјину“, интензивирање политичког и политичког ангажмана, јачање безбједности , суочавање са изазовима миграције, борба против тероризма и организованог криминала.

Према званичној агенди самита у Тирани  предвиђено је од 10 потписивање споразума ЕУ и земаља Западног Балкана о смањењу цијена роминга, послије чега ће бити одржане пленарне сесије.

На крају је предвиђена и заједничка конференција за медије  на којој ће говорити предсједник Шарл Мишел, Фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.

Учесници самита треба да усвоје и декларацију којом се потврђује  посвећеност перспективи чланства Западног  Балкана у ЕУ за земље ЗБ и убрзање тог процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана