Vučić na EU-ZB u Tirani: Bolje za stolom nego na meniju

Tanjug
Foto: Tanjug

TIRANA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Tiranu, gdje učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, da je uvijek bolje biti za stolom, jer, kako je rekao, "kada niste onda ste na meniju".

Samit lidera EU Zapadni Balkan počinje jutros mu Tirani, a prve učesnike  na crvenom tepihu  u Kongresnoj palati,  kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama.

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.

Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cijele Evrope.
 

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje i za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.

Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio riješenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz.

Beriša je naglasio da će danas opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ispred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrijednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama.

Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsjednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju.

Samitom u Tirani će predsjedavati predsjednik Savjeta EU Šarl Mišel.

Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsjednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute, a susrešće se i  sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i imati i druge sastanke i susrete na marginama skupa.

Glavne teme  samita u Tirani  biće zajedničko rješavanje posljedica „ruske agresije na Ukrajinu“, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbjednosti , suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani  predviđeno je od 10 potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cijena rominga, poslije čega će biti održane plenarne sesije.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije  na kojoj će govoriti predsjednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje  posvećenost perspektivi članstva Zapadnog  Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana