Вучић: Моравски коридор биће ремек дело

Срна
Вучић: Моравски коридор биће ремек дело

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри обишли су вечерас ноћне радове на мосту преко Западне Мораве, на дионици један Моравског коридора Појате-Крушевац.

Вучић је рекао да је ово највеће градилиште у земљи и да је овај ауто-пут срце Србије.

Он је након обиласка изјавио новинарима да је поносан на изградњу овог ауто-пута, који ће бити најшири у Србији, у потпуности дигитализован, и биће ремек дјело.

Вучић је навео да се 112 километара спаја, спајају се коридор 10 и 11, те да је важно да се Србија инфраструктурно повезује.

“Радимо све оно што нисмо 70 година радили... Ово је наша намера да Србију гурамо напред, време је да трчимо маратон у спринту, ма колико то контрадикторно изгледало”, рекао је Вучић, те навео да ће овај ауто-пут привући нове инвеститоре у ове крајеве.

Годфри је честитао Србији и извођачима на раду, те додао да ће значајно и мудро инвестирање допринијети преображају Србије да постане битан фактор на Балкану и у Европи, а да ће овај пројекат бити завршен по највишим стандардима.

Он је додао да ће овај коридор бити дигитална кичма читавог региона и да ће допринијети привредном и технолошком расту и Србије и региона.

Уговор је вриједан скоро 800 милиона евра.

Први дигитални коридор у Србији, Моравски коридор, на којем ради око 2.700 радника америчког-турског конзорцијума “Бехтел-Енка”, повезаће три округа - Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно пола милиона људи који живе у централној Србији.

Такође, Моравски коридор ће спојити западну и источну Србију и трајно ријешити и питање поплава, пошто ће бити регулисана ријечна корита, пошто ће бити изграђен “на три Мораве”.

У оквиру пројекта биће постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примијењене нове технологије.

Градња Моравског коридора, ауто-пута од Појата до Прељине у дужини од 112 километара почела је у децембру 2019. године и тада је најављено да ће радови бити завршени за четири године.

Моравски коридор чинице три дионице: Појате-Крушевац у дужини од 27,83 километра, Крушевац-Адрани у дужини 53,88 километара и Адрани-Мрчајевци-Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана