Vučić: Moravski koridor biće remek delo

Srna
Vučić: Moravski koridor biće remek delo

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri obišli su večeras noćne radove na mostu preko Zapadne Morave, na dionici jedan Moravskog koridora Pojate-Kruševac.

Vučić je rekao da je ovo najveće gradilište u zemlji i da je ovaj auto-put srce Srbije.

On je nakon obilaska izjavio novinarima da je ponosan na izgradnju ovog auto-puta, koji će biti najširi u Srbiji, u potpunosti digitalizovan, i biće remek djelo.

Vučić je naveo da se 112 kilometara spaja, spajaju se koridor 10 i 11, te da je važno da se Srbija infrastrukturno povezuje.

“Radimo sve ono što nismo 70 godina radili... Ovo je naša namera da Srbiju guramo napred, vreme je da trčimo maraton u sprintu, ma koliko to kontradiktorno izgledalo”, rekao je Vučić, te naveo da će ovaj auto-put privući nove investitore u ove krajeve.

Godfri je čestitao Srbiji i izvođačima na radu, te dodao da će značajno i mudro investiranje doprinijeti preobražaju Srbije da postane bitan faktor na Balkanu i u Evropi, a da će ovaj projekat biti završen po najvišim standardima.

On je dodao da će ovaj koridor biti digitalna kičma čitavog regiona i da će doprinijeti privrednom i tehnološkom rastu i Srbije i regiona.

Ugovor je vrijedan skoro 800 miliona evra.

Prvi digitalni koridor u Srbiji, Moravski koridor, na kojem radi oko 2.700 radnika američkog-turskog konzorcijuma “Behtel-Enka”, povezaće tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.

Takođe, Moravski koridor će spojiti zapadnu i istočnu Srbiju i trajno riješiti i pitanje poplava, pošto će biti regulisana riječna korita, pošto će biti izgrađen “na tri Morave”.

U okviru projekta biće postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primijenjene nove tehnologije.

Gradnja Moravskog koridora, auto-puta od Pojata do Preljine u dužini od 112 kilometara počela je u decembru 2019. godine i tada je najavljeno da će radovi biti završeni za četiri godine.

Moravski koridor činice tri dionice: Pojate-Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac-Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani-Mrčajevci-Preljina dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana