Вучић: Мој задатак да градим боље односе са Хрватском

Танјуг
Вучић: Мој задатак да градим боље односе са Хрватском

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је његов задатак да гради боље односе са Хрватском,али је поновио лични став да никада неће отићи на хрватско море.

„Морам да дам све од себе да имамо најближе могуће односе, али то не значи да треба да заборавим на све шта је чињено нашем народу”, поручио је он за ТВ Прва.

Вучић је, упитан какав проблем има са хрватским приморјем, и да ли зна колико људи из Србије љетује тамо, казао је да зна да је то више десетина хиљаде људи сваке године.

Упитао је чиме се тим људима замјера - да ли је држава њима забранила нешто, или тим људима урадила нешто, тиме што је рекао да он не би тамо да љетује.

„Они већ летују тамо и свој став су показали. Зашто мени браните да искажем свој став? Не смем да мислим, да имам свој став, да нешто не желим што неко жели и хоће? То је суштина једног слободног и демократског друштва”, поручио је он.

Истакао је да се не замјера никоме, али да не мисли да је потребно да буде тај који ће да се додворава људима иако то раде готово сви политичари.

„Који год протест да се догоди сви подржавају. И Броза погледајте, рекао је „студенти су у праву”. Нити су студенти знали шта су тражили нити он. Похвалиш неког, помилујеш по глави и наставиш”, рекао је он.

Казао је да би волио да нема ниједан разлог да не оде на хрватско приморје.

„Можда ти разлози нису рационалне природе. Можда ће се нешто променити али не код мене. За мог живота одлуку да променим нећу. Моја старија деца, знајући их обоје, тешко да ће желети тамо да иду на одмор. За Вукана се надам да ће другачије гледати на ствари, да ће многе ствари да се промене”, рекао је он.

Рекао је да чак и да није знао за одбијање његове посјете Јасеновцу, када су му рекли да то није одлазак на море, а он није хтио на море већ да ода пошту српским страдалницима.

„Што да се љуте грађани који су на мору, да кажем да је метар кавдратни пешкира важнији од магнум кримена у Јасеновцу, да би од неког добио десет гласова више? Да ли то треба да буде политика председника Србије? Ја то не могу да променим”, подвукао је он.

Подсјетио је да је његов отац рођен као посмрче, који је рођен у септембру, а уписали су му октобар, када се родио код Црквенца, где су му одвели мајку.

„Ја сам био везан за моју баку, проводио сам много времена у Чипуљићу, ту сам радио најпре. Међу оним спаљеним кућама била је једна кафана која је припадала Вучићима, и увек бих на лето ту радио. Све су то они у једној ноћи спалили. Ишли тачно по угледним породицама као и 1941. Цркву су спалили четири пута”, подсетио је он.

Међутим истиче да никада не уноси личне ствари у политику.

Каже да је кампања против њега у Хрватској кренула када је први пут тражио да иде у Јасеновац, али други разлог је Петровачка цеста (тужба против пилота који су бомбардовали избјегличку колону) , јер Хрватска хоће „Олују” да представи као чисту, легитимну акцију, али у њој је убијено шесторо српске дјеце.

„Изашли су са тим без стида и срама да кажу да је то Вучићева провокација. За све сам им ја крив”, додао је он.

Казао је да не би желио да има лошије односе са Хрватском, али они тврде да је захтијев за одлазак у Јасеновац и оптужница за Петровачку цесту страшна провокација.

„Моје ће бити да радим на томе да градимо боље односе са Хрватском. Мој став је лични да нећу ићи на море у Хрватској”, поновио је он.

Вучић: Нисам оптимиста, у Брисел идем са добром вољом

Предсједник Александар Вучић изјавио је вечерас да није оптимиста када је ријеч о предстојећем сусрету са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу, 18. августа, али да иде са добром вољом да укаже на сву, како је навео, погубност и опасност са којом се суочавамо.

Подсјетивши да је од потписивања Бриселског споразума, који предвиђа формирање Заједнице српских општина, прошло више од девет година, Вучић каже да Запад то не занима и да они кажу да све мора да буде у складу са косовским уставом.

Ако је то тако, каже Вучић, Приштина то може да уради и без дијалога.

Што се пререгистрачије тиче, предсједник истиче да Албанцима није циљ да ми прихватимо РКС табле, већ да хоће да укину КМ таблице, јер су сви Срби са југа одавно прихватили РКС табле.

“Јер када нема КМ таблица онда је то доказ да Србија не живи на Косову. А на то немају никакво право. И не постоји начин да нас на то натерају”, рекао је Вучић гостујући на Првој тв.

На питање шта ће Београд да уради од 1. септембра, Вучић каже да ћемо радити оно што можемо.

“Они заједно са НАТО могу шта хоће, мада Столтенберг се понаша одговорно, Кејфор такође, али силе заштитнице, чије то чедо, баш брига за Србе и Србије. Јер, по њима је Косово суверена земља и хоће да отерају Србе са Косова”, навео је предсједник.

Вучић је рекао да зна кога они желе да ликвидирају.

“Ми знамо и кога јуре, знамо имена између шест и десет лица које они желе да ливидирају, мисле да су они носиоци отпора, увек су то највећи криминалци, психоате, лудаци...”, рекао је Вучић.

За њих је, каже, сада и Србин са каменом терориста и криминалац иако живи на територији своје земље по резолуцији 1244.

Појашњава да је објелодањивање намере Приштине један од разлога да то спријечи, али ће, истиче, они наставити са својим акцијама и неће се умирити док како је рекао, не заврше сјевер Косова.

“То им је једино важно и мисле да су све одавно завршили. На силу можете све, али вам нећемо дозволити погром нашег народа”, рекао је Вучић и поручио да ће Србија учинити све да одржи мир, готово по сваку цену.

На питање шта то значи “по сваку цијену”, предсједник прецизира да то значи да ћемо учинити све да не крене погром и убијање нашег народа на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана