Вучић: Милијарду евра у наоружање, стижу “Ђавоље кочије”

Танјуг
Вучић: Милијарду евра у наоружање, стижу “Ђавоље кочије”

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ове године бити уложено више од милијарду евра у наоружање и војну опрему, што је највише у региону, не рачунајући Румунију, која је 2,5 пута већа по броју становника.

На тај начин, према Вучићевим ријечима, Србија јача своју одбрамбену индустрију.

„Када хоћете да будете војно неутрални морате да будете довољно снажни да се одбраните од оних који би своју војну снагу могли да користе као средство политичког притиска. Дакле, морате да будете довољно снажни да вас сви поштују и да сви поштују независност ваше земље”, рекао је Вучић у Никинцима гдје је присуствовао показној вјежби Војске Србије.

„Набављамо и нове ’Ербасове‘ хеликоптере, Ми-35 борбене хеликоптере (Ђавоље кочије). Веома сам задовољан због те чињенице”, додао је Вучић.   

Мислим да је добро да улажемо и улагаћемо још више, додао је предсједник Србије.   

Ново наоружање на вјежби гађања у Никинцима

На полигону Никинци, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, почела је показна вјежба гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србије, али и које је у развоју.

Вјежби присуствују и министар одбране Александар Вулин, представници Војске Србије, директор БИА Братислав Гашић…

На полигону у Никинцима биће представљен дио наоружања из пројекта „1.500+”.

Подсјећања ради, по наређењу врховног команданта Војске Србије и предсједника Вучића пројекат „1.500” је настављен пројектом „1.500+”.

Ријеч је о новој генерација стрељачког наоружања, али и новој балистичкој заштити и опреми.

Пројекат „1.500+” обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја, у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17 6,5 пута 39 милиметара / 7,62 пута 39 милиметара, снајперске пушке репетирке М07, полуаутоматске пушке М91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 милиметара М12 и тактичке пиштоље Е3 9 милиметара ПАРА — што су све производи „Застава оружја а. д. Крагујевац”, као и РБГР 40 милиметара, који производи „ППТ Наменска”.

Биће представљене и белгијске јуришне пушке СКАР-Л.

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 пута 39 милиметара ГРЕНДЕЛ и 7,62 пута 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео-нишан, као и осматрачко-нишанских монокулара и бинокулара за ноћна дејства.

Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта „1.500+” су и савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа „Милош”, нова генерација осматрачких оптоелектронских система „МИП 1”, као и оклопна борбена возила „Лазар 3”.

Осим тога, пројекат „1.500+” обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе „Врабац” и „Квадрокоптер” и нова неборбена возила „Застава НТВ”.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана