Vučić: Milijardu evra u naoružanje, stižu “Đavolje kočije”

Tanjug
Vučić: Milijardu evra u naoružanje, stižu “Đavolje kočije”

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine biti uloženo više od milijardu evra u naoružanje i vojnu opremu, što je najviše u regionu, ne računajući Rumuniju, koja je 2,5 puta veća po broju stanovnika.

Na taj način, prema Vučićevim riječima, Srbija jača svoju odbrambenu industriju.

„Kada hoćete da budete vojno neutralni morate da budete dovoljno snažni da se odbranite od onih koji bi svoju vojnu snagu mogli da koriste kao sredstvo političkog pritiska. Dakle, morate da budete dovoljno snažni da vas svi poštuju i da svi poštuju nezavisnost vaše zemlje”, rekao je Vučić u Nikincima gdje je prisustvovao pokaznoj vježbi Vojske Srbije.

„Nabavljamo i nove ’Erbasove‘ helikoptere, Mi-35 borbene helikoptere (Đavolje kočije). Veoma sam zadovoljan zbog te činjenice”, dodao je Vučić.   

Mislim da je dobro da ulažemo i ulagaćemo još više, dodao je predsjednik Srbije.   

Novo naoružanje na vježbi gađanja u Nikincima

Na poligonu Nikinci, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, počela je pokazna vježba gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbije, ali i koje je u razvoju.

Vježbi prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić…

Na poligonu u Nikincima biće predstavljen dio naoružanja iz projekta „1.500+”.

Podsjećanja radi, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsjednika Vučića projekat „1.500” je nastavljen projektom „1.500+”.

Riječ je o novoj generacija streljačkog naoružanja, ali i novoj balističkoj zaštiti i opremi.

Projekat „1.500+” obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 puta 39 milimetara / 7,62 puta 39 milimetara, snajperske puške repetirke M07, poluautomatske puške M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 milimetara M12 i taktičke pištolje E3 9 milimetara PARA — što su sve proizvodi „Zastava oružja a. d. Kragujevac”, kao i RBGR 40 milimetara, koji proizvodi „PPT Namenska”.

Biće predstavljene i belgijske jurišne puške SKAR-L.

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 puta 39 milimetara GRENDEL i 7,62 puta 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan, kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noćna dejstva.

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta „1.500+” su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma „Miloš”, nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema „MIP 1”, kao i oklopna borbena vozila „Lazar 3”.

Osim toga, projekat „1.500+” obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme „Vrabac” i „Kvadrokopter” i nova neborbena vozila „Zastava NTV”.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana