Вучић и Тачи се на јесен састају у Бијелој кући?

Агенције
Вучић и Тачи се на јесен састају у Бијелој кући?

Приштина - Стручњак за западни Балкан Дин Пинелис изјавио је да би Вашингтон могао на јесен да организује сусрет у Бијелој кући са званичницима Приштине и Београда.

Он је у ауторском тексту, који преноси “Коха диторе”, казао да би амерички предсједник Доналд Трамп могао да сазове сусрет сличан оном који је организовао некадашњи предсједник САД Џими Картер 1978. године, када је постигнут историјски договор између Египта и Израела.

- Ако су Египат и Израел могли да постигну трајан договор након оружаних сукоба и дуготрајних непријатељстава, онда постоји нада да Србија и Косово могу учинити то исто - написао је Пинелис.

Као услов, након сазивања самита, нова косовска влада морала би да укине таксе на српску робу, сматра Пинелис, додајући да Србија морала да пристане на суспензију кампање против Косова.

- Трамп ће жестоко реаговати уколико Србија и Косово не постигну договор до фебруара - наводи Пинелис.

Успјех сусрета на највишем нивоу, по његовој оцјени, представљао би велики спољнополитички пробој и оставштину за Трампову администрацију и могао би да донесе трајни мир Балкану, што би већина нација поздравила.

У међувремену огласио се и амерички државни секретар Мајк Помпео који путује у Њујорк на сједницу Уједињених нација. Током те посјете планиран је и сусрет с српским предсједником Александром Вучићем.

Како је објављено на сајту америчког државног секретара Помпео у Њујорк одлази на сједницу УН посвећену дебати о изазовима за мир и безбједност на Блиском истоку, као и америчкој подршци за мултилатерална рјешења.

Како стоји у саопштењу на званичном сајту Помпеа издатом 18. августа, амерички државни секретар састаће се и с генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, али и с предсједником Србије Александром Вучићем.

Вучић и Помпео

Српски медији наводе да ће тема сусрета Мајка Помпеа и Александра Вучића највјероватније бити актуелна ситуација на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана