Vučić i Tači se na jesen sastaju u Bijeloj kući?

Agencije
Vučić i Tači se na jesen sastaju u Bijeloj kući?

Priština - Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Bijeloj kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.

On je u autorskom tekstu, koji prenosi “Koha ditore”, kazao da bi američki predsjednik Donald Tramp mogao da sazove susret sličan onom koji je organizovao nekadašnji predsjednik SAD Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

- Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto - napisao je Pinelis.

Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse na srpsku robu, smatra Pinelis, dodajući da Srbija morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova.

- Tramp će žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara - navodi Pinelis.

Uspjeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj ocjeni, predstavljao bi veliki spoljnopolitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

U međuvremenu oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo koji putuje u Njujork na sjednicu Ujedinjenih nacija. Tokom te posjete planiran je i susret s srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je objavljeno na sajtu američkog državnog sekretara Pompeo u Njujork odlazi na sjednicu UN posvećenu debati o izazovima za mir i bezbjednost na Bliskom istoku, kao i američkoj podršci za multilateralna rješenja.

Kako stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu Pompea izdatom 18. avgusta, američki državni sekretar sastaće se i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, ali i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Pompeo

Srpski mediji navode da će tema susreta Majka Pompea i Aleksandra Vučića najvjerovatnije biti aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana