Вучић и Рама очи у очи у Бриселу

Агенције
Вучић и Рама очи у очи у Бриселу

Београд - Премијер Србије Александар Вучић допутовао је у Брисел, гдје је посјету започео билатералним сусретом са предсједником Владе Албаније Едијем Рамом.

Добродошлицу двојици премијера пожелио је комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Како је планирано, послије тог сусрета Вучић ће учествовати на састанку предсједника влада Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније и косовског премијера, односно “западнобалканске шесторке”.

На састанку ће бити ријечи о инфраструктурним пројектима.

Тај састанак, чији ће домаћини бити комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и европска комесарка за транспорт Виолета Булц, посвећен је интегрисању копненог, ријечног и ваздушног саобраћаја региона у заједничку европску мрежу, како би се отклонила “сива мрља” на саобраћајној мапи Европе.

Послије тога предвиђено је да се премијер Србије, у одвојеним сусретима, састане са председником Савјета ЕУ Доналдом Туском и комесаром за сусједску политику Јоханесом Ханом.

У Бриселу ће бити одржана рунда дијалога Београда и Приштине под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини.

“Висока предсавница Федерика Могерини посредоваће на наредном састанку Београда и Приштине на високом нивоу”, наведено је у саопштењу из канцеларије Могеринијеве.

Како је наведено, на састанку ће бити размотрен напредак у примјени до сада постигнутих договора и размијењена мишљења о даљем току нормализације односа.

Косовски Срби очекују да се актуелизује најважнија тема за Србе, а то је формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Претходна рунда одржана је 9. фебруара и то послије вишемјесечног застоја, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

У Бриселу је прошле недјеље одржан припремни разговор за наредну рунду дијалога на којем је учествовао директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Он је послије састанка изјавио да је својим саговорницима пренио жељу српског народа са КиМ да се Заједница српских општина што прије формира.

Ђурић је казао да је током разговора пренио дубоку забринутост Београда, али и српског народа на Косову, због погоршања безбједносне ситуације и низа озбиљних инцидената на сјеверу Косова.

Он је предочио сарадницима Могеринијеве да Приштина озбиљно касни са испуњавањем обавеза Бриселског споразума у низу тачака.

“Не само што се касни са формирањем ЗСО, већ имамо и одлагање одлука које се тичу енергије, Телекома и авио саобраћаја,” казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана