Vučić i Rama oči u oči u Briselu

Agencije
Vučić i Rama oči u oči u Briselu

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Brisel, gdje je posjetu započeo bilateralnim susretom sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Dobrodošlicu dvojici premijera poželio je komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Kako je planirano, poslije tog susreta Vučić će učestvovati na sastanku predsjednika vlada Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i kosovskog premijera, odnosno “zapadnobalkanske šestorke”.

Na sastanku će biti riječi o infrastrukturnim projektima.

Taj sastanak, čiji će domaćini biti komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, posvećen je integrisanju kopnenog, riječnog i vazdušnog saobraćaja regiona u zajedničku evropsku mrežu, kako bi se otklonila “siva mrlja” na saobraćajnoj mapi Evrope.

Poslije toga predviđeno je da se premijer Srbije, u odvojenim susretima, sastane sa predsednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom i komesarom za susjedsku politiku Johanesom Hanom.

U Briselu će biti održana runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

“Visoka predsavnica Federika Mogerini posredovaće na narednom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou”, navedeno je u saopštenju iz kancelarije Mogerinijeve.

Kako je navedeno, na sastanku će biti razmotren napredak u primjeni do sada postignutih dogovora i razmijenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Kosovski Srbi očekuju da se aktuelizuje najvažnija tema za Srbe, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prethodna runda održana je 9. februara i to poslije višemjesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

U Briselu je prošle nedjelje održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga na kojem je učestvovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

On je poslije sastanka izjavio da je svojim sagovornicima prenio želju srpskog naroda sa KiM da se Zajednica srpskih opština što prije formira.

Đurić je kazao da je tokom razgovora prenio duboku zabrinutost Beograda, ali i srpskog naroda na Kosovu, zbog pogoršanja bezbjednosne situacije i niza ozbiljnih incidenata na sjeveru Kosova.

On je predočio saradnicima Mogerinijeve da Priština ozbiljno kasni sa ispunjavanjem obaveza Briselskog sporazuma u nizu tačaka.

“Ne samo što se kasni sa formiranjem ZSO, već imamo i odlaganje odluka koje se tiču energije, Telekoma i avio saobraćaja,” kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana