Вучић: Декларација СДА важнија него што је представљају

Срна
Вучић: Декларација СДА важнија него што је представљају

Прањани - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да не жели да даје изјаве на пречац у вези са Декларацијом Странке демократске акције БиХ, која жели да врати "Републику БиХ", са административним центром у Сарајеву.

Плаши се, истиче, да је овај документ СДА много важнији него што неко жели да га представи.

"На озбиљан начин ћемо се односити према том документу. Ми смо земља гарант Дејтонског мировног споразума, нама су мир и стабилност најважнији", рекао је Вучић.

"Желим прво да прочитам документ већинског политичког представника народа БиХ. Србија поштује Дејтонски мировни споразум и договор три народа - бошњачког, српског и хрватског", рекао је Вучић у Прањанима, након обиљежавања 75. годишњице операције Халијард.

Свако друго рјешење, истакао је, не би ваљало.

"Не желим да дајем изјаве на пречац, ми се никада нисмо мешали у њихове односе, ни када је реч о НАТО, ни у Северној Македониј,и ни у Црној Гори. То је избор тих земаља, ми о томе имамо наш став", рекао је предсједник Србије.

Вучић је додао да је операција "Халијард", током које је српски народ у Другом свјетском рату спасио више од 500 америчких и савезничких пилота, била операција херојства и пријатељства српског и америчког народа.

Вучић је истакао да Србија жели пријатељске односе са САД и да обје стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да су од великих пријатеља постали непријатељи.

"Питајте себе да ли сте због својих глобалних сукоба, због неких великих сила жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника на простору бивше Југославије и стали на страну свих других, из не баш сасвим јасних разлога", рекао је Вучић у Прањанима, код Горњег Милановца на обиљежавању 75 година од операције "Халијард".

Он је констатовао да ће искрено пријатељство са САД поново моћи да се успостави тек када се јавно и објективно проговори о грешкама, којих сигурно има и са српске стране.

Вучић се захвалио Американцима што су сачували сјећање на операцију "Халијард" о којој се у бившој Југославији мало знало и није говорило.

Он је истакао да је Србија поносна јер су у акцији спашавања америчких пилота учестовале партизанске, али и снаге Југословенске војске у отаџбини.

"Срби су пружили огромну помоћ свезничким пилотима у операцији Халијард, подизали устанке у Хрватској, БиХ и Србији током Другог светског рата, а Србија је платила цену у борби против фашизма", рекао је Вучић.

Предсједник Србије истиче да Срби никада неће прихватити ревизију историје којом би били проглашавани за агресора и фашистичког слугу на овим просторима.

Он је навео да је српски народ пропорционално броју становника можда на другом мјесту по броју страдалих цивила у Другом свјетском рату.

"А страдали су само зато што су били Срби", рекао је Вучић.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је да је операција "Халијард" један од најсвјетлијих примјера храбрости у Другом свјетском рату.

"Ови људи рођени су као сељаци, били су механичари, учитељи, али су постали српски, амерички, наши јунаци", рекао је Скот.

Он је навео да су амерички пилоти имали срећу да су их пронашле јединице партизана и краљевске војске, додајући да су Срби ризиковали своје и животе својих породица да би спасили странце.

"Срби су показали херојство без премца и преузели ризик са којим нико од нас не би могао да се суочи. САД никада неће заборавити храброст српског народа", поручио је одлазећи амбасадор САД у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана