Vučić: Deklaracija SDA važnija nego što je predstavljaju

Srna
Vučić: Deklaracija SDA važnija nego što je predstavljaju

Pranjani - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne želi da daje izjave na prečac u vezi sa Deklaracijom Stranke demokratske akcije BiH, koja želi da vrati "Republiku BiH", sa administrativnim centrom u Sarajevu.

Plaši se, ističe, da je ovaj dokument SDA mnogo važniji nego što neko želi da ga predstavi.

"Na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu. Mi smo zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nama su mir i stabilnost najvažniji", rekao je Vučić.

"Želim prvo da pročitam dokument većinskog političkog predstavnika naroda BiH. Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i dogovor tri naroda - bošnjačkog, srpskog i hrvatskog", rekao je Vučić u Pranjanima, nakon obilježavanja 75. godišnjice operacije Halijard.

Svako drugo rješenje, istakao je, ne bi valjalo.

"Ne želim da dajem izjave na prečac, mi se nikada nismo mešali u njihove odnose, ni kada je reč o NATO, ni u Severnoj Makedonij,i ni u Crnoj Gori. To je izbor tih zemalja, mi o tome imamo naš stav", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je dodao da je operacija "Halijard", tokom koje je srpski narod u Drugom svjetskom ratu spasio više od 500 američkih i savezničkih pilota, bila operacija herojstva i prijateljstva srpskog i američkog naroda.

Vučić je istakao da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD i da obje strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da su od velikih prijatelja postali neprijatelji.

"Pitajte sebe da li ste zbog svojih globalnih sukoba, zbog nekih velikih sila žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika na prostoru bivše Jugoslavije i stali na stranu svih drugih, iz ne baš sasvim jasnih razloga", rekao je Vučić u Pranjanima, kod Gornjeg Milanovca na obilježavanju 75 godina od operacije "Halijard".

On je konstatovao da će iskreno prijateljstvo sa SAD ponovo moći da se uspostavi tek kada se javno i objektivno progovori o greškama, kojih sigurno ima i sa srpske strane.

Vučić se zahvalio Amerikancima što su sačuvali sjećanje na operaciju "Halijard" o kojoj se u bivšoj Jugoslaviji malo znalo i nije govorilo.

On je istakao da je Srbija ponosna jer su u akciji spašavanja američkih pilota učestovale partizanske, ali i snage Jugoslovenske vojske u otadžbini.

"Srbi su pružili ogromnu pomoć svezničkim pilotima u operaciji Halijard, podizali ustanke u Hrvatskoj, BiH i Srbiji tokom Drugog svetskog rata, a Srbija je platila cenu u borbi protiv fašizma", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ističe da Srbi nikada neće prihvatiti reviziju istorije kojom bi bili proglašavani za agresora i fašističkog slugu na ovim prostorima.

On je naveo da je srpski narod proporcionalno broju stanovnika možda na drugom mjestu po broju stradalih civila u Drugom svjetskom ratu.

"A stradali su samo zato što su bili Srbi", rekao je Vučić.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da je operacija "Halijard" jedan od najsvjetlijih primjera hrabrosti u Drugom svjetskom ratu.

"Ovi ljudi rođeni su kao seljaci, bili su mehaničari, učitelji, ali su postali srpski, američki, naši junaci", rekao je Skot.

On je naveo da su američki piloti imali sreću da su ih pronašle jedinice partizana i kraljevske vojske, dodajući da su Srbi rizikovali svoje i živote svojih porodica da bi spasili strance.

"Srbi su pokazali herojstvo bez premca i preuzeli rizik sa kojim niko od nas ne bi mogao da se suoči. SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda", poručio je odlazeći ambasador SAD u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana