Вучић: Цифре забрињавајуће, али држимо ситуацију под контролом

Aгенције
Вучић: Цифре забрињавајуће, али држимо ситуацију под контролом

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација тешка због повећања броја заражених, али да је "држимо под контролом".

Истакао је да је према пресјеку у 12 часова било више од 1.200 заражених и четворо преминулих.

- Све више људи на респираторима и у болници и то расте геометријском прогресијом, ситуација је забрињавајућа, али ми нисмо успаничени и ствари држимо под контролом - каже Вучић.

- Ситуција је тешка, посебно у Београду и Крагујевцу. У Београду већ данас отварамо нових 30 лежајева у ''Драгиши Мишовићу'', а од сутра крећемо са новим лежајевима на интензивној нези у Земунској болници - рекао је Вучић.

Каже да ће у Земунској болници и даље дио бити нон ковид, пошто још није толико тешка ситауција, као и да ће слично бити и са Панчевачком болницом.

Најавио је да ће сљедећа болница која ће поново постати ковид бити Градска болница на Звездари.

- Још нисмо дошли до тако тешког нивоа - нагласио је Вучић.

Српски предсједник каже да у Арени у Београду има више пацијената и моли људе да не одбијају да иду у Арену из болница.

Вучић истиче да је Арена одлично уређена и да ту пацијенти имају заштиту приватности и да су под надзором љекара, тако да ту имају добре услове.

Како каже, има проблема у студентским домовима, јер када се открије да је неко од студената заражен хоће да иде у унутрашњост, гдје онда може да направи проблем.

- Ма колико бројеви били тешки и забрињавајући и даље ствар држимо под контролом - нагласио је Вучић додајући да је велики број медицинског особља и љекара заражен.

Најавио је да ће 1. децембра бити завршена болница у Батајници која ће почети да ради 2. децембра и да ће ту бити 250 лежајева интензивне његе, као и да ће болница у Крушевцу бити отворена између 15. и 20. децембра.

- Градићемо и нове брзе привреме болнице, као на Карабурми, које могу да се направе за 10 или 15 дана, само је проблем где ћемо да нађемо лекаре и медицинко особље – истакао је Вучић.

Замолио је све људе који "мисле да је много лепо када оду да протестују против миграната и других ствари" да то не раде, јер тако угрожавају не само своје већ и туђе животе, као и животе здравствених радника.

- Све ово мора неко да плати, то јест држава, а ако су сви заражени од чега ћемо да платимо - нагласио је Вучић.

Предсједник Србије рекао је да нема нових мјера у борби против вируса корона, али да ће веома оштро бити санкционисани они који не поштују већ уведене мјере.

- Други избор немамо, јер не можемо да затворимо нашу економију, живот. Али договорили смо се да оно што је минимално, мораће да се поштује - истакао је Вучић, након састанка у Београду са руководиоцима свих ковид-болница у Србији.

Вучић је рекао да је Србија већ потписала предуговор са фармацеутским гигантом "Фајзером" за куповину америчко-њемачке вакцине против вируса корона, да се одрђена количина очекује до Нове године, а до краја марта 300.000, али да то није довољно.

Он је додао да кинеска и руска вакцина још нису регистроване, али да се преговара.

- Нама је свеједно где ћемо да купујемо, али купићемо је колико год да кошта и биће бесплатна за све наше грађане - додао је он.

Вучић је најавио да је одлучено да 120.000 здравствених радника у Србији добије до краја године једнократно 10.000 динара (85 евра), а од 1. јануара биће стално повећање плата, односно биће им највише увећане плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана