Vučić: Cifre zabrinjavajuće, ali držimo situaciju pod kontrolom

Agencije
Vučić: Cifre zabrinjavajuće, ali držimo situaciju pod kontrolom

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija teška zbog povećanja broja zaraženih, ali da je "držimo pod kontrolom".

Istakao je da je prema presjeku u 12 časova bilo više od 1.200 zaraženih i četvoro preminulih.

- Sve više ljudi na respiratorima i u bolnici i to raste geometrijskom progresijom, situacija je zabrinjavajuća, ali mi nismo uspaničeni i stvari držimo pod kontrolom - kaže Vučić.

- Situcija je teška, posebno u Beogradu i Kragujevcu. U Beogradu već danas otvaramo novih 30 ležajeva u ''Dragiši Mišoviću'', a od sutra krećemo sa novim ležajevima na intenzivnoj nezi u Zemunskoj bolnici - rekao je Vučić.

Kaže da će u Zemunskoj bolnici i dalje dio biti non kovid, pošto još nije toliko teška sitaucija, kao i da će slično biti i sa Pančevačkom bolnicom.

Najavio je da će sljedeća bolnica koja će ponovo postati kovid biti Gradska bolnica na Zvezdari.

- Još nismo došli do tako teškog nivoa - naglasio je Vučić.

Srpski predsjednik kaže da u Areni u Beogradu ima više pacijenata i moli ljude da ne odbijaju da idu u Arenu iz bolnica.

Vučić ističe da je Arena odlično uređena i da tu pacijenti imaju zaštitu privatnosti i da su pod nadzorom ljekara, tako da tu imaju dobre uslove.

Kako kaže, ima problema u studentskim domovima, jer kada se otkrije da je neko od studenata zaražen hoće da ide u unutrašnjost, gdje onda može da napravi problem.

- Ma koliko brojevi bili teški i zabrinjavajući i dalje stvar držimo pod kontrolom - naglasio je Vučić dodajući da je veliki broj medicinskog osoblja i ljekara zaražen.

Najavio je da će 1. decembra biti završena bolnica u Batajnici koja će početi da radi 2. decembra i da će tu biti 250 ležajeva intenzivne njege, kao i da će bolnica u Kruševcu biti otvorena između 15. i 20. decembra.

- Gradićemo i nove brze privreme bolnice, kao na Karaburmi, koje mogu da se naprave za 10 ili 15 dana, samo je problem gde ćemo da nađemo lekare i medicinko osoblje – istakao je Vučić.

Zamolio je sve ljude koji "misle da je mnogo lepo kada odu da protestuju protiv migranata i drugih stvari" da to ne rade, jer tako ugrožavaju ne samo svoje već i tuđe živote, kao i živote zdravstvenih radnika.

- Sve ovo mora neko da plati, to jest država, a ako su svi zaraženi od čega ćemo da platimo - naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da nema novih mjera u borbi protiv virusa korona, ali da će veoma oštro biti sankcionisani oni koji ne poštuju već uvedene mjere.

- Drugi izbor nemamo, jer ne možemo da zatvorimo našu ekonomiju, život. Ali dogovorili smo se da ono što je minimalno, moraće da se poštuje - istakao je Vučić, nakon sastanka u Beogradu sa rukovodiocima svih kovid-bolnica u Srbiji.

Vučić je rekao da je Srbija već potpisala predugovor sa farmaceutskim gigantom "Fajzerom" za kupovinu američko-njemačke vakcine protiv virusa korona, da se odrđena količina očekuje do Nove godine, a do kraja marta 300.000, ali da to nije dovoljno.

On je dodao da kineska i ruska vakcina još nisu registrovane, ali da se pregovara.

- Nama je svejedno gde ćemo da kupujemo, ali kupićemo je koliko god da košta i biće besplatna za sve naše građane - dodao je on.

Vučić je najavio da je odlučeno da 120.000 zdravstvenih radnika u Srbiji dobije do kraja godine jednokratno 10.000 dinara (85 evra), a od 1. januara biće stalno povećanje plata, odnosno biće im najviše uvećane plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana