Вучић: Београд спреман за наставак дијалога

Срна
Вучић: Београд спреман за наставак дијалога

БЕОГРАД - Србија је посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за наставак дијалога у сваком тренутку када буде позвана у Брисел, изјавио је редсједник Србије Александар Вучић, након сусрета са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Вучић сматра да дијалог може да буде настављен у априлу или мају, али је додао да нема рокова и да зависи од Приштине.

Према његовим ријечима, Србија је посвећена дијалогу Београда и Приштине и њена је обавеза да буде озбиљна, посвећена, јер неће бити напретка у евроинтеграцијама без озбиљних помака и напретка у дијалогу.

Вучић је нагласио да Србија не поставља никакве рокове за долазак некаквог компромисног договора.

Он је додао да подржава напоре Лајчака да се политиком компромиса дође до рјешења које би значило задовољство или незадовољство обје стране, без ултиматума и наметања рјешења.

"Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима у жељи да постоји разумевање и за њене националне и државне интересе, а не само Албанаца. Никоме све, а свакоме довољно - то значи компромис", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија све обавезе испунила и да ће инсистирати на потпуном спровођењу споразума из Брисела, што значи формирање Заједнице српских општина /ЗСО/ и свега онога што није испуњено, а требало је још од 2013. године.

Вучић је рекао да се Албанци варају ако мисле да ће им Вашингтон омогућити брзо рјешење и ако мисле да ће "нечија батина да им створи државу, јер то је рачун без крчмара".

"Ако мисле да је могуће да ће неко узети чекић и ударити Србију у главу, и рећи нам да морамо да признамо Косово - то се неће десити", категоричан је Вучић.

Лајчак: Статус кво није у интересу, ЕУ очекује имплементацију договореног

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изразио је очекивање да се дијалог Београда и Приштине настави у доброј вјери, уз оцијену да никоме није у интересу да се држи "статус кво".
"Дијалог је кључан за обје стране на европском путу. Чланице ЕУ очекују да обје стране имплементирају све договорено у посљедњих десет година", рекао је Лајчак послије сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да је овакву поруку претходно пренио приштинским званичницима.

Што се тиче односа ЕУ и САД, Лајчак је рекао да се враћају блиској сарадњи, те да планира заједнички долазак са америчким званичником Метју Палмером, који сада није могао да дође због пандемије.

"Након моје посјете Приштини, могу да кажем да постоји увјерење да је дијалог од кључног значаја. Драго ми је да је Вучић исказао вољу да дође у Брисел кад год буде требало", рекао је Лајчак.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да му дијалог није приоритет, Лајчак је рекао да ниједан лидер нема луксуз да бира приоритете.

"Курти разумије да му је спољни приоритет наставак дијалога и он то разумије", рекао је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана