Vučić: Beograd spreman za nastavak dijaloga

Srna
Vučić: Beograd spreman za nastavak dijaloga

BEOGRAD - Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel, izjavio je redsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić smatra da dijalog može da bude nastavljen u aprilu ili maju, ali je dodao da nema rokova i da zavisi od Prištine.

Prema njegovim riječima, Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine i njena je obaveza da bude ozbiljna, posvećena, jer neće biti napretka u evrointegracijama bez ozbiljnih pomaka i napretka u dijalogu.

Vučić je naglasio da Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak nekakvog kompromisnog dogovora.

On je dodao da podržava napore Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rješenja koje bi značilo zadovoljstvo ili nezadovoljstvo obje strane, bez ultimatuma i nametanja rješenja.

"Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima u želji da postoji razumevanje i za njene nacionalne i državne interese, a ne samo Albanaca. Nikome sve, a svakome dovoljno - to znači kompromis", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija sve obaveze ispunila i da će insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela, što znači formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/ i svega onoga što nije ispunjeno, a trebalo je još od 2013. godine.

Vučić je rekao da se Albanci varaju ako misle da će im Vašington omogućiti brzo rješenje i ako misle da će "nečija batina da im stvori državu, jer to je račun bez krčmara".

"Ako misle da je moguće da će neko uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, i reći nam da moramo da priznamo Kosovo - to se neće desiti", kategoričan je Vučić.

Lajčak: Status kvo nije u interesu, EU očekuje implementaciju dogovorenog

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je očekivanje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u dobroj vjeri, uz ocijenu da nikome nije u interesu da se drži "status kvo".
"Dijalog je ključan za obje strane na evropskom putu. Članice EU očekuju da obje strane implementiraju sve dogovoreno u posljednjih deset godina", rekao je Lajčak poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da je ovakvu poruku prethodno prenio prištinskim zvaničnicima.

Što se tiče odnosa EU i SAD, Lajčak je rekao da se vraćaju bliskoj saradnji, te da planira zajednički dolazak sa američkim zvaničnikom Metju Palmerom, koji sada nije mogao da dođe zbog pandemije.

"Nakon moje posjete Prištini, mogu da kažem da postoji uvjerenje da je dijalog od ključnog značaja. Drago mi je da je Vučić iskazao volju da dođe u Brisel kad god bude trebalo", rekao je Lajčak.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da mu dijalog nije prioritet, Lajčak je rekao da nijedan lider nema luksuz da bira prioritete.

"Kurti razumije da mu je spoljni prioritet nastavak dijaloga i on to razumije", rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana