Вучић: Ако бриселски споразум не важи за Албанце, неће ни за Србе

Тањуг
Вучић: Ако бриселски споразум не важи за Албанце, неће ни за Србе

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да Србија неће дозволити Приштини да је понижава и малтретира српски народ на Косову и Метохији, а ако настави са једностраним акцијама попут ове данашње, Београд ће узвратити мјерама које ће бити болне, прије свега у економском смислу.

“Ово што се десило је један од најтежих дана за наш народ на Косову и Метохији. Ситуација је озбиљна и опасна, али то није ништа у поређењу са оним што они планирају. Али, то једном мора да се заустави. Ми смо зато одлучили да томе станемо на пут и да на њихове мјере узвратимо нашим, уколико за тим буде потребе”, рекао је Вучић.

Он није желио да прецизира које су то мјере које Београд може подузети након данашњег скидања српских регистарских таблица и слања 350 специјалаца без сагласности градоначелника општина са сјевера Косова у те средине, јер се још увијек нада да ће међународна заједница успјети да обезбиједи пуну примјену Бриселског споразума.

“Неко у Европи мора да каже де ли постоји Бриселски споразум или не. Тај одговор ћемо морати да добијемо веома брзо, јер наше стрпљење није безгранично. Доста је било, 3.076 дана нас вуку за нос, а ми трпимо због мира и свега другог иако још нема заједнице српских општина. Ако нема Бриселског споразума за другу страну, онда га нема ни за нас”, поручио је Вучић у обраћању јавонсти након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Он тврди да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти измислио правило о таблицама зато што он и сарадници рачунају да ће нешто да отму и да ће се појавити неко ко ће Србији и Србима понудити компромис по принципу “пола нама, пола вама” од тог отетог.

“Ми у томе нећемо да учествујемо. Ако се настави угрожавање имовине и живота грађана српске националности, позваћемо НАТО и КФОР да заштите животе и имовину у Срба. Такође, сви треба да знају да ми понављање погрома из 2004. године нећемо дозволити”, истакао је Вучић.

Он је позвао Србе на Косову и Метохији да остану мирни и учине све да не насједну на албанске провокације.

“Покушаћемо да сачувамо мир и изаћи ћемо пред међународну заједницу са захтјевом да спроведе Бриселски споразум или да нас више не замајавају”, рекао је предсједник Србије.

Указујући на ћутање међународне заједнице и на њихове реакције на данашњу и сличне једностране акције Приштине, он је истакао да му је мука од прича о “одговорности две стране”.

“Сит сам прича о позивима двема странама или обема странама. Шта су Србија и Срби урадили? Чиме смо их угрозили? Шта смо ми урадили једнострано?”, питао је Вучић.

Он је открио да му представници међународне заједнице стално говоре да они не могу да кажу да је Приштина урадила нешто што је неоспорно учинила, а да не помену и другу страну, као и да му нуде тобожње компромисе, јер мисле да је српско стрпљење безгранично.

Вучић није крио огорчење ни због поруке Еулекса да ће они, како су најавили, прискочити у помоћ приштинској полицији “ако их позове”.

“Они кажу да ће да прискоче у помоћ неком ко са топовима и пушкама, наоружан до зуба, иде на ненаоружани народ који протестује против неприхватљивих мјера. Да неће и НАТО и Кфор да зову да им помогне против голоруког народа. Али, силом не могу да постигну ништа, а ја сам поносан на ове момке који су голоруки спремни да се одупру наоружаним специјалцима”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће пре сутрашње сједнице Савјета за националну безбједност разговарати са амбасадорима Квинте, који су тражили састанак са њим.

“Нас стално газе и газе, понављајући да неће бити нове Републике Српске. Зашто? Зато што се то не свиђа једном или неколицини приштинских ментора. Ми ћемо учинити све да очувамо мир, али нећемо дозволити понижење и дати Приштини да скида таблице са возила из централне Србије, као што су данас скинули ознаке са кола Хитне помоћи врањских ознака која су превозила болеснике”, поручио је Вучић
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана