Vučić: Ako briselski sporazum ne važi za Albance, neće ni za Srbe

Tanjug
Vučić: Ako briselski sporazum ne važi za Albance, neće ni za Srbe

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija neće dozvoliti Prištini da je ponižava i maltretira srpski narod na Kosovu i Metohiji, a ako nastavi sa jednostranim akcijama poput ove današnje, Beograd će uzvratiti mjerama koje će biti bolne, prije svega u ekonomskom smislu.

“Ovo što se desilo je jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu i Metohiji. Situacija je ozbiljna i opasna, ali to nije ništa u poređenju sa onim što oni planiraju. Ali, to jednom mora da se zaustavi. Mi smo zato odlučili da tome stanemo na put i da na njihove mjere uzvratimo našim, ukoliko za tim bude potrebe”, rekao je Vučić.

On nije želio da precizira koje su to mjere koje Beograd može poduzeti nakon današnjeg skidanja srpskih registarskih tablica i slanja 350 specijalaca bez saglasnosti gradonačelnika opština sa sjevera Kosova u te sredine, jer se još uvijek nada da će međunarodna zajednica uspjeti da obezbijedi punu primjenu Briselskog sporazuma.

“Neko u Evropi mora da kaže de li postoji Briselski sporazum ili ne. Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, jer naše strpljenje nije bezgranično. Dosta je bilo, 3.076 dana nas vuku za nos, a mi trpimo zbog mira i svega drugog iako još nema zajednice srpskih opština. Ako nema Briselskog sporazuma za drugu stranu, onda ga nema ni za nas”, poručio je Vučić u obraćanju javonsti nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On tvrdi da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izmislio pravilo o tablicama zato što on i saradnici računaju da će nešto da otmu i da će se pojaviti neko ko će Srbiji i Srbima ponuditi kompromis po principu “pola nama, pola vama” od tog otetog.

“Mi u tome nećemo da učestvujemo. Ako se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo NATO i KFOR da zaštite živote i imovinu u Srba. Takođe, svi treba da znaju da mi ponavljanje pogroma iz 2004. godine nećemo dozvoliti”, istakao je Vučić.

On je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu mirni i učine sve da ne nasjednu na albanske provokacije.

“Pokušaćemo da sačuvamo mir i izaći ćemo pred međunarodnu zajednicu sa zahtjevom da sprovede Briselski sporazum ili da nas više ne zamajavaju”, rekao je predsjednik Srbije.

Ukazujući na ćutanje međunarodne zajednice i na njihove reakcije na današnju i slične jednostrane akcije Prištine, on je istakao da mu je muka od priča o “odgovornosti dve strane”.

“Sit sam priča o pozivima dvema stranama ili obema stranama. Šta su Srbija i Srbi uradili? Čime smo ih ugrozili? Šta smo mi uradili jednostrano?”, pitao je Vučić.

On je otkrio da mu predstavnici međunarodne zajednice stalno govore da oni ne mogu da kažu da je Priština uradila nešto što je neosporno učinila, a da ne pomenu i drugu stranu, kao i da mu nude tobožnje kompromise, jer misle da je srpsko strpljenje bezgranično.

Vučić nije krio ogorčenje ni zbog poruke Euleksa da će oni, kako su najavili, priskočiti u pomoć prištinskoj policiji “ako ih pozove”.

“Oni kažu da će da priskoče u pomoć nekom ko sa topovima i puškama, naoružan do zuba, ide na nenaoružani narod koji protestuje protiv neprihvatljivih mjera. Da neće i NATO i Kfor da zovu da im pomogne protiv golorukog naroda. Ali, silom ne mogu da postignu ništa, a ja sam ponosan na ove momke koji su goloruki spremni da se odupru naoružanim specijalcima”, rekao je Vučić.

On je najavio da će pre sutrašnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost razgovarati sa ambasadorima Kvinte, koji su tražili sastanak sa njim.

“Nas stalno gaze i gaze, ponavljajući da neće biti nove Republike Srpske. Zašto? Zato što se to ne sviđa jednom ili nekolicini prištinskih mentora. Mi ćemo učiniti sve da očuvamo mir, ali nećemo dozvoliti poniženje i dati Prištini da skida tablice sa vozila iz centralne Srbije, kao što su danas skinuli oznake sa kola Hitne pomoći vranjskih oznaka koja su prevozila bolesnike”, poručio je Vučić
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana