Вучевић: Војска Србије никада није ушла на КиМ, сарадња са КФОР-ом одлична

Танјуг
Вучевић: Војска Србије никада није ушла на КиМ, сарадња са КФОР-ом одлична

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да Војска Србије (ВС) никада није ушла на територију КиМ и да ће то учинити, уколико добије такву наредбу од предсједника Србије и врховног команданта ВС и испунити све своје задатке ефикасно и успјешно, али и да би у таквом случају прво био обавијештен КФОР.

На конференцији за новинаре са начелником Генералштаба Војске Србије (ВС) генералом Миланом Мојсиловићом у Дому ВС, Вучевић је рекао да Србија до сада није морала да доноси такву одлуку, а да ће у будућности чинити све да се таква одлука не донесе.

Министар је подсјетио јавност да су Србија и њено државно руководство годинама уназад, а нарочито од доласка на власт премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија, упозоравали међународну и домаћу јавност на континуирани притисак и прогон српског народа на КиМ.

Вучевић је истакао да Србија сматра да КФОР треба да има што значајнију улогу на КиМ, а посебно тамо гдје живе Срби.

- Томе се никада нисмо противили као ни Срби на КиМ. Војска Србије сматра да треба обезбедити већу присуство КФОР-а и то би донело већу сигурност нашег народа на КиМ. Сарадња Војске Србије са КФОР је добра и континуирана у складу са Резолуцијом 1244 и Војно-техничким споразумом из Куманова и готово свакодневна. Сарађујемо на свим нивоима од начелника Генералштаба до комисије за имплементацију војнотехничког споразума - поручио је министар.

Додао је да су једно политичке разлике између Србије и земаља које чине КФОР, а друго одлична сарадња који имају.

-КФОР све ове године није прешао на територију Србије, нити је то Србија прешла на територију КиМ поштујући и примењујући Резолуцију 1244 и Војно - технички споразум никада и ВС никада није ни на који начин погазила те документе и акте. У складу са наведеним, води се континуирана кампања против ВС односно њених покрета и размештаја на нашој територији и то сматрамо непримереним и неоснованим. Зато је важно да наставимо политички дијалог, да се поштују и Резолуција 1244, војно - технички споразум из Куманова као и да се имплементира све оно што је постигнуто кроз претходне споразуме у дијалогу, а све како би избегли ескалацију и конфликте који нису у интересу наше отаџбине - закључио је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана